Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 25, 2013

Mijn kerstboodschap


Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Kommunist.
Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Sozialdemokrat.
Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert;
ich war ja kein Gewerkschafter.
Als sie die Juden holten, habe ich nicht protestiert;
ich war ja kein Jude.
Als sie mich holten,
gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

Martin Niemöller

Met bovenstaand gedichtje, mij aangereikt door de immer charmante weblogster GerdaYD, wil ik u welkom heten op deze eerste Kerstdag. Ooit bedoeld als dag van contemplatie waarbij men elkaar herinnerde aan mensen die het minder goed hebben dan zijzelf. Inderdaad: ooit legden wij de wapenen neer en vergaten tijdelijk onze geschillen om elkaar te helpen herinneren hoe triviaal onze ruzies en problemen zijn ten opzichte van mensen die omkomen van de honger of het gebrek aan toegang tot iets simpels als schoon drinkwater. Wij herdachten hen die omkwamen van pure ellende door elkaar verhalen te vertellen en kindertehuizen en daklozencentra te voorzien van dekens, voedsel en speelgoed.

Maar de tijden zijn veranderd en nu lijkt het eerder zo te zijn dat wij een lange neus maken naar de armen op onze planeet. Wij lijken nu te vieren dat wij het zo goed hebben en zij zo slecht. En dat doen wij door elkaar te overladen met dure geschenken en alles in onze mond te proppen waarvan het eetbaar is en wij vermoeden dat het lekker zal smaken.

En met deze boodschap wens ik u fijne feestdagen!


8 opmerkingen:

Rebbeltje ★ zei

Nu kerst is voor mij toch echt wel meer dan volproppen...familiedagen en ik geniet ervan. En als je ziet wat er opgehaald is in leeuwarden dan kan je niet zeggen dat het mensen niks doet...Jij ook een vrolijke kerst met je gezinneke

Roosnans zei

Hoe dan ook: geniet samen! En alle goeds en moois, warmte en liefde voor 2014!

rietepietz zei

Ik hoop in ieder geval dat je zélf de dagen iets positiever gestemd doorbrengt.
Ik doe dat in ieder geval wél al eet ik me niet voller dan anders en liggen er géén grote cadeaus onder de boom. Ik heb óók al geen poging gedaan m'n geweten te sussen door aan SR te geven.
Dat zóu kunnen komen omdat ik geen geweten héb maar misschien vind ik wel dat ik het niet zo heel slecht doe,zou zómaar kunnen.

sanneke zei

Wat ben je boos! En scheer je over één kam! Wij hadden een heerlijke dag, met ons vijven. Speelden spelletjes, genoten van elkaar, bakten pannenkoeken en aten ze bij kaarslicht op. Bij de bejaarde buren die dit jaar hun zoon verloren ging een lief briefje met een klein engeltje er aan door de brievenbus: geen geld voor kerstkaarten dit jaar, maar dit móest.
Kom, zie het goede, niet het slechte.

francky spruytte zei

uw boodschap ligt een beetje in de lijn van de mijne. Veel eenzame mensen en zieken voelen zich uitgesloten met deze dagen vol glitter en vreetpartijen. En dan maar beweren dat kerst een lichtpunt moet zijn in het leven van de mensen.

Renesmurf zei

Ja, ik zit hier dan, met een veel te volle buik op een erg gezellige dag lekker nagenietend dit allemaal te lezen. Ha, en dat is goed voor een mens.

gerdaYD zei

Je hebt gelijk lieve Terrebel... maar heb je dat niet altijd in je knap doordachte logjes?
Blij dat je wat aan het gedicht had want deze boodschap zouden we nooit mogen vergeten, op kerstdag niet, maar ook op alle andere dagen van het jaar niet!
Hopelijk ben jij nu fijne feestelijke dagen aan het beleven, voor één keertje aan jezelf denken mag, of nee: het moét!

Sjoerd zei

Ook dat wordt ons niet in dank afgenomen en de vraag rijst wanneer de armen Europa gaan binnenvallen...