Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, december 12, 2013

Anderen zijn altijd schuldig. Wij nooit.

Vanmorgen lekker een paar kilo's erbij gepakt met trainen! Ik doe nu met mijn nieuwe heup 40 kilogram op de 'Famke Jansen' (Adductor) en duw meer dan mijn eigen gewicht (60 kilogram) weg met de legpress. Dat gaat dus de goede kant op. Daarna thuis gaan spelen met facturen, een paar lastige e-mails beantwoord en wat was weggestreken voor ik mij schoor om te werken op een bedrijfsfeest in theater Tuschinski. Een prachtig gebouw in het hartje van Amsterdam en een plezier voor elke bioscoopbezoeker. Het zou zonde zijn als een terroristische (of kapitalistische) aanslag een einde zou maken aan al dat moois.

Waarom moet elke terrorist de Koran op zijn nachtkastje hebben liggen? Timothy McVee was een terrorist. En een blanke christen. Ik bedoel maar. Maar goed: over twintig jaar zijn het geen heksen, communisten of moslims die overal schuldig aan zijn maar heeft een terrorist het Handboek Veganistisch Koken op zijn aanrecht liggen of Het Grote Handboek van de Disco. 
Oftewel: blijkbaar hebben wij dringend behoefte aan één enkele bevolkingsgroep die wij de schuld kunnen geven. Het liefst van alles. Zelf zijn wij natuurlijk nergens schuldig aan; het ligt altijd aan anderen. Meestal 'barbaren' genoemd. En dat is nog één van de nettere scheldwoorden die wij reserveren voor culturen die anders zijn dan de onze.
'Schoenen dragen verboden!' Als wij dat bordje op vakantie bij de ingang van een of ander heiligdom tegenkomen lijken wij wel eens te denken dat de lokale bewoners wel barbaren moeten zijn. Wie loopt er nu graag op blote voeten? Buiten dat dat eigenlijk veel beter is voor je lijf dan op schoenen te lopen had het wellicht ooit een andere reden. Uitsluitend rijke mensen konden zich ooit (en in sommige landen nog steeds!) schoenen veroorloven. 
Dat de leiders van een land een verbod instelden op het dragen van schoeisel op sommige plekken zorgde ervoor dat daar tenminste alle mensen gelijk waren. Arm of rijk zijn deed (en doet) daar niet ter zake. Ik weet natuurlijk niet hoe dat met u zit maar ik vind het een mooie gedachte.


4 opmerkingen:

די מריו zei

Een hele mooie gedachte waar een hoop mensen aan voorbij zullen gaan. Ik zit me trouwens nog af te vragen. We houden ons toch zo graag aan onze cultuur vast. Kom toch weer even terug op die zwarte Piet. Waar is trouwens zijn roe gebleven. Of hoort die niet bij het cultuurplaatje van Piet?

Love As Always
Di Mario

Sjoerd zei

Zolang de rijken zich verrijken zal er wel nooit gelijkheid komen...

rietepietz zei

Ik zie eigenlijk best wel kans me "gelijke"te voelen van wie dan ook mét schoenen aan;-)
En ik begrijp dan weer wél dat wanneer bepaalde groepen procentueel ergens met een grotere aantallen dan gemiddeld vertegenwoordigd zijn dat een beetje als een norm gezien wordt.
Bijv. dat alle oudere dames slecht auto rijden, ik voel me daar ábsoluut niet op aangesproken, dat zou ik reuze dom vinden van mezelf.
Het stoort me ook niet in het minst als anderen dat wél als norm nemen en ik kan daar als het zo uitkomt met humor op reageren...... dat zouden méér mensen moeten doen die vinden dat ze als groep "gegeneraliseerd worden" je hóeft je toch niet aangesproken te voelen als je weet dat je zelf niet bij "dat percentage" hoort!

gerdaYD zei

Je bent geboren zonder iets
Maar wat je dan wordt meegegeven
Dat is de basis van het leven
En helpt je eventjes opweg

Al stond je wiegje in een krot
maar heb je liefde mee gekregen
Dan denk je later pas heel even
Die armoe was nog niet zo slecht

We zijn toch allemaal gelijk
Geluk dat maakt de mensen rijk
Al draait het vaak alleen om geld
Dat is niet alleen wat telt, kijk maar goed om je heen
Al heeft een ander soms wat meer
Dan zeg ik elke keer maar weer
Je kunt geluk er niet mee kopen
Want hoe je bent dat telt alleen

Niet iedereen die krijgt een kans
Want elders word ook veel geleden
Dus daarom wees hier maar tevreden
En kijk niet wat een ander heeft

Want rijkdom zit diep in je hart
Waar jij je leven op moet bouwen
Het geeft de toekomst het vertrouwen
Het is maar hoe je het beleeft

We zijn toch allemaal gelijk
Geluk dat maakt de mensen rijk
Al draait het vaak alleen om geld
Dat is niet alleen wat telt, kijk maar goed om je heen
Al heeft een ander soms wat meer
Dan zeg ik elke keer maar weer
Je kunt geluk er niet mee kopen
Want hoe je bent dat telt alleen

Je kunt geluk er niet mee kopen
Want hoe je bent dat telt alleen
© Frans Bauer

.. en zoals jij bent lieve Terrebel telt voor mij dubbel en dik!