Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, augustus 27, 2013

Vegetariërs

Natuurlijk ging ik vandaag even naar buiten om te genieten van het prachtige zomerweer! En ik vergaderde ook. En ik haalde een nieuwe opdracht binnen. En ik schreef aan mijn aankomende boek.

Boek nummer 16 van dit jaar is 'Succes met je Boek!' van Maarten Carbo en geeft tips en trucs voor aspirant-schrijvers; waar op te letten voordat je een uitgever zoekt, is het handig om een boek in eigen beheer uit te brengen, huur je iemand in om de kaft te ontwerpen en hoe verdeel je de rechten?

Cuadrilla Resources, een Engels bedrijf dat is opgericht door mensen die voorheen in de Amerikaanse olie-industrie werkten, krijgt in 2014 van onze overheid de rechten om proefboringen uit te voeren. Momenteel is de regering bezig smoesjes te verzinnen om dit nieuws aan het volk mede te delen. De voorlopige conclusie is dat 'fraccen' (het 'boren' naar schaliegas) 'misschien gevaarlijk is en misschien economisch voordeel oplevert'. Nou, duidelijker kan de minister niet zijn, toch? Hoe dan ook: dat Cuadrilla Resources binnenkort mag beginnen met proefboringen bracht mij op het volgende idee.

Laat de overheid de salarissen afromen van managers in de zorg, van voorzitters van goede doelen en van andere ex-politici en vrienden daarvan. De paar miljard euro die zo wordt verdiend steekt men - als proef natuurlijk!  - in het verhogen van de minimumlonen in ons land, het afschaffen van voedselbanken en het heropenen van bibliotheken en buurthuizen. Het resterende geld kan - nog steeds bij wijze van proef natuurlijk! - worden gestoken in het verbeteren van zorg en onderwijs. Het is namelijk een feit dat deze maatregelen 'misschien schadelijk zijn en misschien economisch voordeel opleveren', net als fraccing dus! De proef geldt voor evenveel jaren als Cuadrilla Resources - uitsluitend bij wijze van proef natuurlijk! - in Nederland schaliegas mag exploiteren.

Ik ben benieuwd of burgers dan nog steeds als mensen worden gezien of uitsluitend als economische eenheden, zoals nu nog het geval is.

Vreemd dat mensen insecten niet als dieren zien. Zo zal Marianne Thieme vreemd opkijken als je haar zou vragen hoe zij muggen verdooft voordat zij ze plet. Voert zij mieren alcohol voordat zij die met de onderkant van haar schoen duidelijk maakt dat zij niet gestoord wenst te worden bij het picknicken? Roept zij bij het zien van een spin (een geleed-potige en geen insect, ik weet't): 'Ach kijk nou wat een schattig diertje?' of roept zij "Ieeekkkss!" en laat zij haar man vervolgens het beestje vermorzelen? Weet je wat: aangezien blijkbaar geen enkele politieke tegenstander of commentator dat durft te vragen, doe ik dat maar...

Vraagje: is een krop sla niet eigenlijk óók leven? Fijne avond!

Dan vraag ik meteen wat volgens haar de definitie van leven is. Wedden dat ook volgens de Partij van de Dieren dan ook een krop sla feitelijk leeft?  Immers: het verbruikt zuurstof, plant zich voort en ja, van diverse planten is inmiddels aangetoond dat zij communiceren! Uiteraard ben ik ook zeer benieuwd naar de reacties van meelezende vegetariërs.

De traktatie van vandaag is een muziekfilmpje. U ziet Rammstein samenwerken met Sharleen Spiteri in het nummer 'Stirb nicht vor Mir (Don't die before me)':10 opmerkingen:

Petra zei

Je vergist je. Sommige fauna doen niet aan zelfstandig voortplanten zonder inmening van fauna. Als je sla niet oogst groeit het kapot. En voor wat betreft vlees eten, de wereld kan geen 7 miljard goed gevoede carnivoren dragen. Richt je pilen liever op de vleeslobby die insecten boven vega lijkt te preferen.

Terrebel zei

Dank je wel voor de aanvulling, Petra! Altijd fijn om goed onderbouwd mijn mening te kunnen bijstellen.

gerdaYD zei

Als ik thuiskom uit school
Rol ik eerst over de grond
Met mijn allerliefste vriend
Een grote zwarte hond
Maar om zes uur als ik
Aan de eettafel zit
En ik kijk naar mijn bord
Dan denk ik hee!
Ik eet toch ook mijn moeder niet op!

Morgen word ik vegetarier
Ik kan niet tegen al dat dierenverdriet
Van duizend kippen in een legfabriek
Maar er is niets lekkerder dan kip met friet!
Dus morgen word ik vegetarier
Maar vandaag
Vandaag nog even niet

In het weekend was ik
Op mijn oma's boerderij
Ik lag daar languit in het gras
Bij de koeien in de wei
Maar 's avonds zag ik op tv
Een programma op net twee
Over de bioindustrie
Toen dacht ik hee!
Zo hoef ik mijn rollade toch niet!

Ik heb een groot dilemma
Ik ben zo gek op vlees
Op vette karbonades, gehakt en kipsate
Maar steeds als ik het eet
Dan denk ik aan dat beest
Dat met zijn snuit graag door de modder veegt

Morgen word ik vegetarier
Ik kan niet tegen al dat dierenverdriet
Van duizend kippen in een legfabriek
Maar er is niets lekkerder dan kip met friet!
Dus morgen word ik vegetarier
Maar vandaag
Vandaag nog even niet
© Kinderen voor kinderen

*wink, big smile*
... maar zoals steeds, geef ik je over de hele lijn gelijk!

Sjoerd zei

Die vegetariers eten het voer van mijn varkens en koeien op. De rest mag je zelf aanvullen.

Anoniem zei

Ik ben vegetariër... En vraag mij soms ook af hoe ver ik ga in deze (luxe) levenswijze, ik heb daar namelijk een keuze in. Insecten, muizen overlast, te veel kikkervisjes in je vijver, leren schoenen... Allemaal momenten waarop IK mij af kan vragen wat ik er zelf mee wil...
Je voorstel over het echte probleem vind ik geweldig, natuurlijk wel bij wijze van proef...
Groet van d!

suske zei

een kreeft levend koken vind men niet erg, een hond levend koken in China dan weer wel. Maar niemand zit met een kreeft op schoot of aait hem.

Redstar zei

Ik noem mezelf flextariër. Als ik zin heb om vlees te eten dan eet ik vlees. Als ik sla wil eten eet ik sla. Met vlees waarschijnlijk.
Zonder gekheid, ik heb schijt aan mensen die een ander hun moraal proberen op te leggen. Ik leef zoals ik dit wil, en ga niet naar de maatstaven van een ander leven.

rietepietz zei

Lijkt me inderdaad niet zo gek om die proef maar in gang te zetten , ik ben voor.

Ik mag graag een stukje vlees van de ambachtelijk slager wegknagen en insecten die me niet voor de voeten lopen zijn veilig voor me;-)

Anoniem zei

Toch nog een reactie.Ieder moet voor zich zelf weten wat hij of zij doet.Ik kies er voor om vlees met mate te eten en zo af en toe vleesloze dagen.En vraag me niet het dure vlees te gaan eten want dat kan bruintje echt niet trekken!

די מריו zei

Je huisdier vetmesten met allerlei snacks.. Is dat dan dierenliefde?

Love As Always
Di Mario