Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, juni 13, 2013

Publiek

Het komt nog geregeld voor dat mensen mij dingen vragen die zij vrij eenvoudig zelf kunnen doen; de gebruiksaanwijzing van een apparaat even lezen of in plaats van mij een vraag te stellen diezelfde vraag in een zoekprogramma intikken. Maar dat vinden mensen verrassend vaak erg moeilijk. Daarom is het veel makkelijker om het iemand te vragen die toch altijd 'Ja' zegt. Sorry, mensen maar vanaf nu is het antwoord 'Nee.' Natuurlijk, waar ik kan zal ik altijd helpen maar niet wanneer iemand het prima zelf aan kan. Noem ik die mensen bij deze lui? Jazeker! Maar dat doe ik omdat dat eenvoudigweg de waarheid is.

U wilt altijd de waarheid weten, toch? Ik denk van niet. Voorbeeld: wanneer een vrouw zegt: 'Denk jij dat deze jurk mij dik maakt?', dan wil zij NIET de waarheid horen! Wanneer een man zegt 'Schat, ben ik de beste minnaar die jij ooit gehad hebt?', dan wil hij NIET de waarheid horen! Wanneer wij zouden weten wat er écht allemaal in ons voedsel zat, zouden wij een stuk minder genieten van eten. Als wij wisten hoe de kinderen in een 'sweatshop' in India werden behandeld, zouden wij dat leuke zomerjurkje met veel minder plezier dragen. En zo verder. Van mij mag u het gerust weten: vaak wil ik niet de waarheid horen. Zelfs niets als grapje.

Soms denken mensen erg grappig te zijn. Dan heb ik het niet alleen over schilders die acht uur 's ochtends in de binnentuin gaan staan jodelen omdat het zo lekker weerkaatst tussen twee huizenblokken maar ook over mensen die een nieuw telefoonnummer nemen en mij dan een sms sturen met 'Hoi!'. Een minuut later gevolgd door 'Raad eens wie ik ben?' Op mijn tekst terug: 'Ik verdoe mijn tijd liever op andere manieren.', krijg ik de tekst terug: 'Ben je niet nieuwsgierig dan?' Nou, eerlijk gezegd niet nee. Men kan dus gevoeglijk ophouden met ons beider tijd om deze manier te gebruiken. Want verspilling is het natuurlijk niet.

Sommigen noemen mijn brieven aan bijvoorbeeld de woningcorporatie tijdverspilling maar zijn zelf twee uren per dag bezig om te achterhalen wie 'De Mol' is. En zo verbruikt iedereen zijn of haar tijd op een eigen manier. Maar als mensen hun tijd gebruiken om op die van anderen doelbewust beslag te leggen, trek ik de grens. En als ik aangeef waar die grens ligt en men gaat er doelbewust overheen, dan ben ik geneigd om de overheid te verzoeken in uitzonderingsgevallen moord toe te staan...

Naar aanleiding van de moord op twee broertjes gaan er stemmen op om bij elke echtscheiding professionele hulp erbij te halen. Gewoon, omdat het soms uitloopt op een zogeheten 'vechtscheiding´ waar dan doorgaans vooral de kinderen de dupe van worden. Jammer dat de overheid dit idee niet steunt want bij een psycholoog praten over werk- of relatieproblemen is uit het ziekenfondspakket gehaald. Met andere woorden: professionele hulp kan worden geboden maar alleen aan mensen die bereid zijn - en in staat zijn - daar veel geld voor te betalen.

Vandaag in de serie Onbekende Helden:

Patrick Stewart komt niet alleen op voor mishandelde vrouwen maar óók voor de mannen die hen mishandelen. Althans, in die gevallen waarbij het gedrag voortkomt uit een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het komt namelijk vaak voor dat mannen die terugkomen uit een oorlogssitueatie geen of slechte begeleiding krijgen en daardoor geen uitlaatklep hebben voor hun woede, verdriet en frustratie. En zoals dan mensen eigen is, val je terug op je naasten.

Sir Stewart benadrukt ook dat het gebruik van geweld NOOIT de manier mag zijn om met problemen om te gaan. Bovendien is hij een begenadigd acteur en als zodanig voor mij de beste Star Trek kapitein ooit en mede daarom één van mijn helden. Klik op deze link voor een prachtig antwoord van hem op een vraag uit het publiek...

3 opmerkingen:

gerdaYD zei

Je hebt gelijk hoor lieve Terrebel, altijd de waarheid horen of vertellen is niet altijd zo leuk... zeggen we niet: een leugentje om bestwil? Iedereen weet dat en iedereen doet dat want dat maakt het samenleven wat gemakkelijker. Toch pleit ik wel voor het zo veel mogelijk eerlijk tegenover elkaar te zijn want van je fouten kan je leren... toch?
OT: wat een lieve reactie plaatste je bij mij, bedankt hoor! Of was dat ook een leugentje om bestwil? *wink, big smile*

Sjoerd zei

Vragen naar een mening is altijd verkeerd, denk ik dan. En ja, als je niet meer samen door een deur kan levert dit altijd problemen voor de kinderen.

rietepietz zei

Het zou héél fijn zijn als echtparen zich eens wat meer konden inleven in wat ze kinderen aandoen door te gaan scheiden.
Ik die gevallen "waarin het boek alleen maar uit is " zou men, uit liefde voor de kinderen die ze zélf wilde hebben, op moeten kunnen brengen een paar jaar te wachten met de aanschaf "van een nieuw boek".