Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, maart 28, 2013

Maatschappij

Qua aantal uren viel het eigenlijk wel mee wat ik gisteren deed: een filmshoot van twee uurtjes en een auditie van één uurtje. Maar toch kost het meer tijd en energie dan je denkt. Men denkt wel eens: 'Die entertainer heeft het goed voor elkaar: een kwartiertje op het toneel staan voor 150 euro! Dat wil ik ook wel!' Maar weet u dat wel zeker?

Voor die 150 euro ben ik ruim een uur aan het reizen, zit ik een uur in de kleding/make-up/doorpassen/repetitie, ben ik een uur bezig met de tekst leren en een half uur kwijt aan onderhandelen over de gage en werktijden per e-mail, telefoon, via Facebook of sms. Daarnaast kan ik makkelijk twee uren kwijt zijn aan winkels langsgaan voor de juiste pruik of laarzen. Die 150 euro kun je dus gerust uitsmeren over 6 uren want er komt ook nog acquisitie en administratie bij. Opeens blijkt het uurloon dus 25 euro te zijn. Dat vertellen ze niet aan kinderen wanneer ze op school vertellen over beroepskeuze!

Mijn zoon haalde indertijd het op één na hoogste aantal punten voor de zogeheten CITO-toets (549) maar kon er wel om lachen toen zijn zusje hem onlangs vertelde dat zij het maximale aantal punten had gehaald (550). De toets is door de overheid in wezen opgelegd aan basisscholen en dient te controleren hoe ver kinderen zijn in hun begrip van rekenkunde, spelling en dergelijke.

De test meet echter geen sociale vaardigheden of emoties. Maar daar gaat verandering in komen, als wij de Staatssecretaris van Onderwijs moeten geloven. Voortaan zal de mening van een juf of meester zwaarder wegen dan een of andere test, bedacht door een stel ambtenaren. Een leerkracht kan meestal beter dan een test beoordelen of een kind geschikt is voor bijvoorbeeld de HAVO of het VWO.

Eigenlijk best wel logisch.

Vaste lezers weten dat ik geniet van spelen met logica. Vooral om de logica die mensen hanteren tegen henzelf te richten. Neem nu deze 'logische' redenering: 'Elke moslimextremist draagt een baard en eet halal.' Daar plaats ik dan tegenover: 'Jij hebt geen baard en eet niet halal en dus ben jij Geert Wilders.'

De logica die wordt gehanteerd door liefhebbers van de PVV is misschien wel de vermakelijkste: Sinds kort is er een nieuwe paus. Wat mij verbaast is dat de PVV nog niets heeft gezegd over de nieuwe leider van alle katholieken. Ik bedoel: de aan- en woordvoerder van dat bekende clubje waarvan zowel vrouwen, gehandicapten, Joden alsook negers geen lid mogen worden heeft anders altijd een uitgesproken mening over mannen in jurken die zich weigeren te conformeren aan de maatschappij?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Hjalmar Andersen en Eddy Doorenbos

5 opmerkingen:

די מריו zei

Vroeger was het toch ook zo dat de leraar het beste advies daar in had. Ik kan me nog iets van voorstellen dat de leraar iets anders voorstelde bij mij dan de toets liet zien.

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

Ja, die cito is wat van niks, vind ik, veels te veel druk op de kinderen. Nu had ik daar toendertijd geen last van, maar als ik tegenwoordig zo op tv zie hechten ze er nogal waarde aan.

En dat is niet goed, die stress van NU presteren.
Zo vind ik ook dat het anders moet met rijbewijzen en zo.

Sjoerd zei

In mij tijd hadden ze geen cito toets... En laat nou die mensen zonder Cito in de regering zitten...

gerdaYD zei

Alle religies: één pot nat. Alle vooroordelen ook lieve Terrebel!
Proficiat met je twee wel heel slimme kinderen... de appel valt dus echt niet ver van de boom!
En ik geloof het best dat entertainen ten eerste niet zo makkelijk is als het lijkt, maar bovendien dat het beslist niet zo goed betaald wordt bovendien!

rietepietz zei

Generaliseren is natuurlijk nooit goed maar wordt uitsluitend "als generaliseren" aan de kaak gesteld als het mensen goed van pas komt!
Toch is het wél zo dat het éne geloof minder wreed is dan het andere maar volmaakte mensen bestaan niet, zélfs niet onder gelovigen!