Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, december 16, 2012

Gezond verstand


Straks gezellig naar de verjaardag van een vriend. Een mooie afsluiting van een fijn weekend! Vanmiddag knutselde ik met m'n dochter samen aan kerstkaarten en vanmorgen bakte zij samen met mijn vriendin heerlijke macarons.

Intussen werkte mijn zoon hard aan een proefwerk Latijn dat hem morgen zal worden afgenomen en gisteravond genoten wij van het uitpakken van een aantal eindejaarkadootjes.
Nadat ik vrijdag als kerstelf rondliep op een bedrijfsfeest in Arnhem, zochten m'n vriendin en ik vrienden op die daar wonen.

De volgende dag waren wij in een klimhal en vandaar ging m'n oudste dochter met m'n vriendin, mij en haar broer mee naar Naturalis in Leiden. Erg gaaf, al die dieren bij elkaar! Diverse soorten zijn inmiddels uitgestorven en sommige zullen uitsterven. Tegelijkertijd blijven er nieuwe soorten ontstaan. Dit proces is al enige miljoenen jaren aan de gang maar toch denken wij mensen dat wij daar invloed op kunnen uitoefenen.

Door hongerlijdende dieren bij te voeren en tegelijkertijd te zeggen dat wij niet mogen ingrijpen in de natuur, door andere dieren massaal op te eten, door inzamelingsacties te houden voor bijzonder domme dieren en door op het journaal aandacht te besteden aan één enkele zielige bultrug terwijl we lekker een lamsboutje knabbelen.

Mensen die onze misplaatste 'liefde voor dieren' niet delen wensen wij de hel in. Daarmee bedoelen wij de bijbelse hel. Wat eigenlijk heel vreemd is want in de hele Bijbel is er nergens sprake van het woord 'hel'.

In het Amerikaanse stadje Newtown was het even de hel op aarde toen de 20-jarige zoon van een lerares die er les gaf een school binnenliep en 20 kinderen en 7 volwassen vermoordde voor hij zelfmoord pleegde.

In eigen land raakten wij geschokt door de gewelddadige dood van een grensrechter in het amateurvoetbal.

Door voornoemde gevallen en ander voorbeelden van excessief geweld gaan er steeds meer stemmen op om maar overal camera's op te hangen en mensen het mogelijk te maken zichzelf te bewapenen 'om zich te kunnen verdedigen'. De kans dat je wordt vermoord door een familielid is ruim 20 maal groter dan de kans om te komen bij een terroristische aanslag maar toch worden wij bang gemaakt voor terrorisme en niet voor ons eigen vlees en bloed.

En ziet u het voor zich? Een klas vol 5- en 6-jarigen met stuk voor stuk een pistool op zak om zich te verdedigen tegen een doorgedraaide idioot die het klaslokaal al schietend binnen komt stormen?

Of amateurclubs die de jaarlijkse contributie met 150 euro verhogen om cameratoezicht en een metaaldetector te kunnen financieren?

Eenzame gekken kun je nooit tegenhouden en geweld maakt al sinds het begin der tijden deel uit van de menselijke natuur. Kun je dan niets doen tegen geweld? Jawel hoor: gebruik je gezond verstand!

5 opmerkingen:

Di Mario zei

Mooi gesproken. Het zijn precies de woorden die ik regelmatig gebruik, maar meestal zitten de mensen je dan schaapachtig aan te kijken.

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

ja, het zijn weer allemaal appels en peren. Maar zulk heftig en bizar nieuws, toch met het gevoel dat alles al eens eerder gebeurd is.

suske zei

iedereen kijkt nu neer op de USA en zijn schietgrage inwoners, maar vergeten we Kim De Gelder, Hans van Themshe en vele anderen niet die iets gelijkaardigs hier in Belgie en Nederland gedaan hebben.

gerdaYD zei

Jij bent een wel heel druk baasje lieve Terrebel. Maar blij voor jou dat je de dagen zo fijn en boordevol leuke dingen doorbrengt!
Want wat er in de wereld gebeurt is minder fraai, ik ben er het hart van in...

Ollie zei

Ook druk dus heet Terrence en heel plezant lees ik !

En ja de wereld draait soms op zijn kop als je dit allemaal leest ... onverdraagzaamheid , geweld laait weer volop toe !
hoe zong Brood dat alweer ; Doing nothing just hanging around ... What you mean doing nothing sir , so we hit him to the ground !