Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, oktober 11, 2012

Steunen

Asterix en de Waarheid van René van Royen en Sunnya van der Vegt is boek nummer 11 van dit jaar en is geschiedkundig verantwoord. Het behandelt namelijk de vraag: 'Klopt het allemaal wat de bedenkers van Asterix en Obelix beleven in de stripboeken?' De conclusie is inderdaad dat Uderzo en Goscinny lang niet alles uit de duim zogen maar zich wel degelijk baseerden op historische documenten. Zo dacht men lange tijd dat het een grap was dat Romeinse legioensoldaten zich een groot deel van de dag bezig hielden met het bezemen in het kamp. Uit een stuk papyrus met daarop een werkrooster bleek dat dat inderdaad zo was! Leuk, niet?

Wat zeker niet leuk is is het feit dat het weer slechter gaat met Nederland. De huidige machthebbers (Samsom en Rutte) willen namelijk de budgetten korten van Academische ziekenhuizen 'om de kwaliteit te bevorderen.' Bovendien moeten burgers voortaan een eigen bijdrage betalen voor huisartsbezoek waardoor men dus minder snel geneigd zal zijn naar de huisarts te gaan met bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst.

Ook vinden PvdA en VVD dat er meer marktwerking moet komen 'want als managers in de zorg meer kunnen verdienen gaan ze wel beter hun best doen voor de patiënten.' Nou nee. Niet dus. Hooguit doen ze voortaan nog beter hun best om de boel te besodemieteren. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Verder zal voortaan de zorgverzekeraar bepalen welke arts u mag zien of in welk ziekenhuis u wordt opgenomen. Wilt u liever naar een andere arts of naar een ander ziekenhuis, dan moet u dat zelf betalen.

Nu is het al zo dat de rijkste mensen de beste zorg ontvangen. Wie minder inkomen ontvang dan tweemaal modaal heeft gewoon pech. Jammer dan.

Verder wil het duo Mark en Diederik dat studenten geen geld meer krijgen om te studeren maar daar uitsluitend geld voor kunnen lenen. Tenzij ze dat kunnen krijgen van hun rijke pappie en mammie. Voortaan zal dus vrijwel elke student zijn of haar werkzame leven beginnen met een torenhoge schuld.
(Hier komen de opmerkingen over 'luie studenten' terecht, uitgesproken door mensen die indertijd gratis jarenlang hebben gestudeerd en geen bijbaan of rijke ouders nodig hadden om te kunnen studeren.)
Die waarschijnlijk wordt kwijtgescholden als je langere tijd niet aan het werk kunt komen. Wie wel een baan vindt moet een aanzienlijk deel van het salaris inleveren om de studieschuld af te lossen. En dat jarenlang.

Vraagje aan u, mijn lieve lezers: Als u mocht kiezen tussen wel en niet een lening terugbetalen, wat zou u dan doen? Ervan uitgaande dat u geen vermogende ouders hebt die u jarenlang financieel zouden steunen.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Roy Bates

5 opmerkingen:

Di Mario zei

Een van de redenen dat ik nu al aan het sparen ben voor Yaron en Shirel. Omdat ik vermoed dat als ze straks willen studeren dat ze alles zelf moeten betalen. En ik wil niet dat ze met een torenhoge schuld beginnen. En er vanuit gaan dat ik dan geen miljonair ben. Kan ik het dan niet ineens voor ze ophoesten.

Love As Always
Di mario

rietepietz zei

Ik kan je in ieder geval wel vertellen hoe onze zoon dat heeft gedaan .Ook hij had géén rijke ouders toen hij in de jaren 80 studeerde .
Hij had zijn natje en droogje thuis , niks niet in studentenverenigingen boemelen maar gewoon met de trein op en neer ! Het deel beurs dat hij kreeg was inderdaad een lening die hij na zijn afstuderen zo snel mogelijk heeft terugbetaald !
Helemaal niets mis mee en voor de gemotiveerde student is dat goed te doen!
Wie een paar jaar wil feesten kan beter in de horeca gaan werken ,altijd gezellig werken daar ,en je hoeft niet als excuus voor de centjes die lastige colleges af en toe te volgen !

gerdaYD zei

Ongelooflijk... ze willen dus bij jullie die verschrikkelijke Amerikaanse toestanden invoeren? En dat met het vooruitzicht na de studies misschien helemaal geen baan te hebben zodat de lening niet kan afbetaald worden en ze hun leven lang in de schulden blijven zitten. Waar is de verzorgingsstaat naar toe?
De rijken worden rijker en de armen... juist ja!

Redstar zei

Tja, de PVDA was voor de verkiezingen nog voor minder marktwerking.
Al die overlopers hebben gewoon boter op hun neus gekregen, want de PVDA is een partij die draait als een dwarrelend blad.

Ollie zei

Ongelooflijk die toestanden !OT ; dank je voor de tip ! Van Ganymedes wist ik dat niet , maar ook Ollie is mis het is ZEUS !