Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, april 11, 2012

Kwijtgeraakt

Vandaag weer fijn van alles geregeld om opdrachten in de wacht te slepen en een aantal van die opdrachten is inmiddels bevestigd. Erg leuk en spannend weer allemaal. Al valt het natuurlijk in het niet bij een discussie over slavernij...

Slavernij noemen wij barbaars; mensen worden gedwongen hard te werken en andere mensen rijk te maken. Veel slaven kregen eten, onderdak en onderwijs en werden dus 'goed' behandeld'. Anderen hadden met andere omstandigheden te maken maar waren soms toch beter af dan vrije mensen; hoe hard die ook werkten: soms was er eenvoudigweg niet voldoende voedsel voor alle familieleden en gingen er enkele dood van de honger.

Wij leven nu in een 'moderne' tijd en gelukkig bestaat slavernij niet meer. Toch? En als u daar goed over nadenkt? Nog steeds zijn er mensen die voor weinig geld hard werken en dat vooral doen om een ander rijk te maken. Nog steeds zijn er mensen die 'vrij' zijn maar niet genoeg kunnen verdienen om hun gezin te onderhouden.

En trouwens: bent u zelf wel vrij? Echt volledig vrij en onafhankelijk van wie en wat dan ook? Hoe lang zou u in leven blijven zonder supermarkt, auto, bank, partner, mobieltje en hypotheek? En wilt u wel echt onafhankelijk leven? Bent u daadwerkelijk bereid al die verworvenheden op te geven die het leven onder het juk van een werkgever en een overheid met zich meebrengen?

Slavernij komt in vele vormen voor en dat zal wel zo blijven ook. En eigenlijk moeten we ook niet zo hypocriet doen. Die gymschoenen en dat leuke bloesje zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt door kinderen die mogen 'kiezen'; doodgaan van de honger of voor een paar dollar per dag hard werken.

En kijkt u eens naar uzelf: gaat u elke morgen naar de baas omdat u hem of haar zo aardig vindt of accepteert u bazig gedrag omdat u toch graag diezelfde mooie televisie heeft als uw buurman?

U vindt slavernij nog steeds verwerpelijk? Maar nog niet zo heel lang geleden hebben wij er flink aan verdiend! Moeten wij het geld dat wij met slavernij verdiend hebben dan niet netjes teruggeven aan de Afrikaanse volkeren die wij indertijd hebben geknecht? Of moeten wij het lekker gebruiken om één of andere bank te redden die door opzettelijk wanbeleid miljarden euro's is kwijtgeraakt?

6 opmerkingen:

bigmac zei

1 miljoen slaven bij foxconn....

ank zei

Wie durft te leven zoals hij écht wil?
We moeten allemaal zoveel.
Zijn we slaaf van ons eigen leven?

Renesmurf zei

We zijn allemaal slaven.
Ik moet morgen weer naar mijn werk.

En jou "wij" mogen er dan rijk van geworden zijn, ik moet er toch heen.

Di Mario zei

Die televisie intresseert me dan weer niet zo. En die auto ookal niet. Maar zonder alles. nee dat kan ik zeker niet.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Jij hebt dat weer knap verwoord, en ik sta dan ook achter elk woord dat je er aan wijdt Terrebel. In elk systeem blijft de slavernij bestaan zolang sommige mensen het eigen gewin boven het welzijn van een anders stellen...

Redstar zei

Ik voel me toch redelijk onafhankelijk en leef zoals ik dat wil.
Ik dnek dat de bank slechter zonder ons zou kunnen. En toch hebben ze de meeste Westerse mens in hun macht ;)