Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, december 27, 2011

Alcohol

Vandaag naar fysiotherapie geweest, wezen lunchen met m'n zoon en m'n moeder en thuis fijn een wasje gedraaid en zo. Omdat de cijfertjes op mijn bankrekening roder zijn dan een overtuigd Trotskist heb ik gisteren maar'ns wat herinnerings-facturen verzonden. Ik pak dat tegenwoordig wat officiëler aan want als ik bel en krijg te horen: "Helemaal vergeten! Ik betaal het deze week nog!" word ik toch wat cynisch. Helaas blijkt namelijk in de praktijk dat men ook na zo'n telefoontje "vergeet" te betalen.

Eindejaars-goede doelen acties maken mij ook altijd een beetje cynisch. Zeker als ik mensen eerst hoor zeggen dat zij vinden dat de overheid moet bezuinigen op ontwikkelingshulp ("Geen cent meer naar het buitenland!") en daarna diezelfde mensen vol trots hoor beweren dat zij via Serious Request weer wat arme mensen in Afrika geholpen hebben ("Iemand moet die mensen helpen want de overheid doet er helemaal niets aan!").

Altijd blijft er wel wat aan de strijkstok hangen. Natuurlijk. Bij de één (het voornoemde Serious Request) wellicht wat minder dan bij de ander (Pink Ribbon) en ik blijf erbij: als mensen een goed doel willen steunen, waarom doen zij dat dan niet consequent en rechtstreeks?

Heel veel Nederlanders zijn ogenschijnlijk tegen buitenlandse hulp maar toch loopt dit volk der Lage Landen voorop als het gaat om geld geven aan goede doelen. Gerekend per hoofd van de bevolking dan.

Omgerekend naar een bedrag per hoofd van de bevolking is Nederland het grootste wapen-exporterende land ter wereld! Alleen al in 2007 verdienden de betreffende ondernemingen bijna 900 miljoen euro door wapens en onderdelen te verkopen aan 'bevriende' mogendheden. Een lekker ruim begrip, dat 'bevriend'. In de wereld van zakendoen betekent dat iedereen die betaalt voor jouw produkten. Een wapenfabrikant levert alleen maar wapens. Wat de een of andere Afrikaanse dictator met die wapens doet is zijn zaak. Toch? En mensen moeten toch geld verdienen? Dat de Voedselbank gered kan worden met maar twee miljoen euro staat geheel los van dit verhaal.

Jammer dat de Voedselbank geen rente rekent en er geen ex-politici in de Raad van Commissarissen zitten; dan zou de overheid er zó twee miljard in steken. Makkelijk. Mocht de alcohol-industrie ooit in de problemen geraken, ook dàn zal de overheid ingrijpen door miljarden terug te trekken uit "nutteloze" zaken als zorg en onderwijs om 'de werkgelegenheid in de alcohol-industrie' te redden, naast de export-positie van Heineken Nederland.

Dagelijks sterven honderden door de inname van de dodelijkste en meest verslavende harddrug ter wereld (Ja mensen, Heineken is één van de grootste harddrug-dealers ter wereld!). Nog steeds zijn er mensen die graag eerst veel alcohol drinken en dan gaan autorijden. Met alle gevolgen van dien.

Je hebt ook idioten die dronken vuurwerk afsteken. Het gekke is dat als er dan ongelukken gebeuren het de schuld is van dat vuurwerk. Maar als een of andere idioot met z'n dronken hoofd iemand doodrijdt, is dat opeens niet de schuld van de auto maar van de alcohol.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Joop Koopman

8 opmerkingen:

Anoniem zei

van mij mogen ze alcohol uit de schappen halen......

ctje

rietepietz zei

Niets mis met een neutje op z'n tijd maar natuurlijk .... dan niét achter het stuur ! Verder ben ik dankbaar voor alle belastinginkomsten die rokers en drinkers bij elkaar opbrengen ...je moet er niét aan denken waar men ánders de belastinginkomsten uit zal gaan halen .....,eh...voor op straat lopen ? mensen i.p.v. hondebelasting,of eh.... melk belasting zowel op modermelk als op koeienmelk ?

Renesmurf zei

De nederlandse bevolking kiest de nederlandse regering, en dat rijmt inderdaad niet helemaal.

Om nog even op 3FM terug te komen, dat is in de eerste plaats natuurlijk voor 3FM zelf, niet het geld, maar wel om leuke radio te maken, daar is die zender voor.

En de goede doelen werken net zo, die werken er aan.

Di Mario zei

Die moet ik onthouden, goede doelen en ontwikkelingsgeld.

Love As Always
Di Mario

Redstar zei

vreemd dat jij zoveel problemen hebt om je geld binnen te krijgen joh.
Ik sta overigens nooit rood. Een bank zal aan mij op die manier niets verdienen.

gerdaYD zei

Ik kan me daar ook zo aan ergeren hoe men te keer gaat tegen alle illigale drugs maar de alcohol ongemoeid laat. En dat juist maakt veel kapot... en bij velen (ik kan daar over mee praten).
En wat het Goede Doel betreft: je analyze is juist, en niet alleen voor wat Nederland betreft. Elk land zou de hand in eigen boezem moeten steken en niet ongepast sentimenteel doen over de wereldwijde diarree of zo en doneert voor WC-potten terwijl daar niet eens riolering ligt!
Goed dat je je schuldenaars eens achter de biezen zit, ik begrijp maar niet waarom met de bakker of kruidenier wél contant betaalt, maar een kunstenaar niet!

Sjoerd zei

Alcohol is vergif in andermans lichaam...

Roelien zei

Kun je niet iets met vooruitbetaling doen of automatische incasso?

Alcohol en verkeer vind ik een misdaad, maar je hebt gelijk: alcohol en vuurwerk kan ook misdadig zijn.