Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, mei 19, 2011

Afgeschaft

Ik had het er al eens eerder over dat mensen roeptoeteren dat cultuur maar moet worden afgeschaft omdat dat zoveel geld kost. Maar als je hen vraag of dat dan ook voor bijvoorbeeld Koninginnedag, carnaval en voetbal geldt dan schrikken ze:"Ja maar dat is onderdeel van de Nederlandse cultuur en moet behouden blijven!" Eén of ander kunstproject dat 2 miljoen kost moet maar worden afgeblazen en het Koningshuis kost maar liefst 100 miljoen per jaar! Oei, dat is bijna 10 procent van wat voetbal ons kost!

Er zijn mensen die vinden dat wij Griekenland maar niet meer moeten steunen "omdat dat zoveel geld kost". Alsof je je puber het huis uitstuurt omdat die voor de zoveelste keer moest nablijven op school. Natuurlijk doe je dat niet: je houdt van ál je kinderen en altijd, zelfs als ze een keertje de fout in gaan. Maar toegegeven: ook bij je kinderen kan er op gegeven moment een grens worden bereikt.

Nu kan Wilders wel lekker populistisch gaan doen en roepen dat we alle buitenlandse hulp moeten afschaffen (behalve die aan Israël want dat is geen buitenland. Of zo.) "omdat dat geld kost" maar waarom dan niet het volgende:

"Belasting betalen kost de belastingbetaler miljarden per jaar; afschaffen dus!" Heerlijk simpel eigenlijk, die PVV-logica...;-)

Je kunt niet zomaar dingen afschaffen omdat je het persoonlijk toevallig niet leuk of interessant vindt. We leven nu eenmaal in een samenleving, met de nadruk op "samen". Anders zou het wel "ik-wil-het-liefst-met-een-klein-groepje-chagrijnen-op-een-eiland-gaan-zitten mokken"-leving heten. Eigenlijk best zielig voor al die PVV-fans dat hun Grote Leider dat weigert in te zien.

De PVV wil ook radicaal af van allerlei feestjes en afscheidsrecepties voor politici. Behalve natuurlijk wanneer zo'n feestje van tienduizenden euro's aan gemeenschapsgeld wordt gegeven voor het afscheid van PVV-gedeputeerden: daar mogen de burgers best voor opdraaien. Dat is namelijk voor het goede doel. Echt waar. Vraag maar aan de PVV-Limburg.

Binnen de PVV zijn er vrij veel mensen die als "extreem-rechts" betiteld kunnen worden. Gelukkig voor Geert Wilders (die in Duitse kranten "PVV-Führer" wordt genoemd. Gewoon omdat "Führer" Duits is voor "Leider" of "Bestuurder". De aanklacht van een PVV-aanhanger tegen een Duitse krant omdat zijn held met Hitler zou worden vergeleken zal dus vermoedelijk niet gegrond worden verklaard) zijn er ook rijke Joodse rechts-extremisten die de PVV graag financieel ondersteunen bij het zaaien van haat en tweedracht.

Waaat!? Zijn er Joodse rechts-extremisten dan? Jazeker. En rechts-extremisten vind je ook onder Christenen, atheïsten, Moslims en zelfs onze zonaanbidders!

Het is nooit een godsdienst op zich geweest die zorgde voor ellende en narigheid. Zoals altijd waren het leiders en andere machthebbers die misbruik maakten (en maken) van gelovigen. Dat kunnen mensen zijn die in God of Allah geloven maar ook mensen die geloven in de heilzame werking van kapitalisme, communisme of in een heilstaat zoals bijvoorbeeld de Nederlandse PVV en het Belgische Vlaams Blok voor ogen hebben.

Godsdienst heeft juist velen altijd een houvast geboden, zeker in barre tijden. Het zijn de corrupte en anderszins door-en-door slechte "kerk"leiders (Ook "De Wetenschap" kun je een kerk noemen) die moeten worden afgeschaft.8 opmerkingen:

Di Mario zei

Het gaat al fout bij het woordje extremisten. Daar schuilt meestal het gevaar in. Maakt nog niet uit waar ze voor staan. extremisten.. brrr.

Love As Always
Di Mario

suske zei

hoeveel doden zijn er destijds gevallen door het communisme en dat was net geen godsdienst ?

Sjoerd zei

Je hoeft niets af te schaffen, je moet er alleen geen publieke gelden in steken.

Terrebel zei

@Di Mario: inderdaad enge mensen, extremisten

@Suske: dat is nu precies mijn punt. Het communisme heeft mensen niet vermoord maar mensen zijn omgekomen door de machthebbers áchter het communisme. Is het de schuld van het kapitalisme dat duizenden babies zijn omgekomen door het toedienen van poedermeld? Nee, dat was de schuld van Nestlé.

@Sjoerd: Oei, dat klinkt bijna gevaarlijk. Jouw voorstel zou betekenen dat voortaan scholen, verzorgingshuizen, musea en snelwegen en lantaarnpalen en bomen voortaan maar zélf manieren moeten vinden om aan geld te komen. Maar dat bedoelde je vast niet. Toch? ;-)

Xiwel zei

Ik schrijf het wel eens vaker dat religie geen oorzaak is, maar ge-/misbruikt wordt als wapen. En er zijn wat gladde jongens die dergelijke wapens inzetten. Nationalisme of simplisme of watdanookismes zijn net zo goed wapens die misbruikt (kunnen) worden om de zin door te drijven. Het ergste wapen is overigens propaganda. Ik word er wel eens moe van hoe onverantwoordelijk sommige kranten al decennialang in de weer zijn. Het gaat ze niet om een politieke opvatting of een betere of slechtere wereld. Nee het gaat om de sensatie die lezers (en op TV kijkers en op het internet bezoekers) oplevert.

Daarnaast heb ik naast sociale ook liberale opvattingen. Ik vind dat het de taak van een regering is om haar volk zo zelfstandig mogelijk te maken en niet afhankelijk van subsidies. Dat kan nooit 100%, dus moet er een vangnet zijn voor mensen en instellingen die niet hun hoofd boven water kunnen houden.

De vraag blijft dan wel; moeten we met subsidies behoorlijk elitaire kunstuitingen met weinig klanten instand houden alsof het panda's betreft? Of moeten we geld stoppen in Griekenland die nooit in de Eurozone had gemoeten? Of moeten we ons belastinggeld wegsmijten in het piramidespel van de hypotheekrenteaftrek, waar vooral mensen met dure huizen van profiteren?

Wilders gaat qua Griekenland zeker te kort door de bocht. Niet gek, want hij gaat immer te kort door de bocht. Toch moet je eerst wel met de Grieken een gezonde oplossing bedenken voordat je ze een een blanco check geeft die de Grieken alleen maar meer afhankelijk en minder ondernemend maakt.

Renesmurf zei

Nu komt alle gevaar van Links, en niemand neemt Wilders nog echt serieus.
Cohen gaat er niet eens meer op in, en Roemer gaat de kamer eventjes uit.
Beide gevallen die ik niet graag zie, kom op, val aan!

Redstar zei

Zoals de Grieken nu geholpen worden is het als water naar de zee brengen. Een moeilijk punt, want helpen we ze niet dan gaan we allemaal, en helpen we ze wel ( en alle andere landen die miljarden nodig hebben) dan gaan we ook, alleen later.

paco zei

Ik heb niets met Wilders maar op dit punt geef ik hem gelijk. De Grieken hebben het er zelf naar gemaakt, gelogen en bedrogen. Het wordt tijd dat ze hun eigen broek gaan ophouden.En dat wij onsverlies maar nemen.