Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, april 04, 2011

Probleem (Een column)

Het groepje stond de stoep te blokkeren bij het Bilderdijkpark en deed alsof de hele straat - nee, de hele wéreld !- van hen was. De één was nog luidruchtiger dan de ander. Opscheppen over het nieuwe vervoermiddel was er natuurlijk ook bij: 'Kijk, mooi blauw is-ie, niet!?'

Ze schreeuwden hard genoeg om omstanders te laten denken dat hun gesprekspartners bijna allemaal doof waren.

Toen ik aangaf er langs te willen deden ze alsof ze mij niet hoorden. Op mijn 'Pardon?' werd niet gereageerd. Zelfs toen ik zei 'Hallo, mag ik er even langs!?' deden ze alsof ik niet bestond.

Pas toen ik er eentje op de schouder tikte draaide men woest het gezicht in mijn richting en snauwde mij toe: 'Wat mot je nou, ventje!? Wij mogen ook op deze stoep staan, hoor! Zoek je eige stoep moar!' De rest van de groep vond dat blijkbaar een bijzonder vermakelijke opmerking want ze lachten als een troep hongerige hyena's met Down-syndroom. Met mijn excuses aan hyena's en mensen met Down-syndroom voor de niet bedoelde belediging.

Ik besloot het hierbij te laten en het groepje te passeren via het fietspad. Wat mij op een scheldkannonade kwam te staan van een fietser die vond dat ik maar op de stoep moest lopen.

Bij een brug over de Da Costakade zag ik er zo eentje lopen die zó had gepast in het groepje dat ik zojuist achterliet. Met de adrenaline nog in mijn aderen keek ik toe hoe deze rechtstreeks afliep op een Turkse mevrouw die vanaf de brugleuning de eendjes stond te voeren.

De arme vrouw voelde plotseling - en hard! - de punt van een elleboog onderin haar rug porren en verloor bijna haar balans. Het sneetje brood dat zij in de hand had liet zij pardoes in het water vallen. Geschrokken keek zij om, zag iemand ongegeneerd in het vuistje lachen en hoorde zeggen: 'Nou, sorry hoor! Moet je ook maar niet in de weg gaan staan, zo midden op de brug. Die is niet van jou alléén hoor, mocht je dat soms denken!'

En er zijn meerdere incidenten die aantonen dat het de laatste paar jaren een steeds groter probleem wordt, die hangouderen.


16 opmerkingen:

www.brillie.nl zei

Ouderen hebben de meeste tijd, toch ook weer de meeste haast. Het kan zo maar gedaan zijn.

Anoniem zei

onlangs hoorde ik iemand voorstellen om de avondklok voor bejaarden in te voeren.

venusvido zei

Ha, grappig! Laatst overigens een schitterend verhaal gehoord hier in mijn buurtsuper. Over senioren die allerlei ongein uithalen in de supermarkt. Een opa die regelmatig snoep jatte; oudjes in scootmobielen die de andere winkelenden terroriseren... Het personeel was blij er even met mij over te kunnen praten: het luchtte erg op.

LUC zei

Volgens wat Ollie hierboven leest , klopt er iets niet over je blog ! Ofwel is OLLIE pineut.

Leibele zei

Ik heb altijd het idee, zittend op m,n scootmobiel, dat de straat (pardon, de hele wereld) van mij is. De scoot kent maar èèn snelheid. Groepjes aan grootheidswaan leidende jongeren doen altijd een stapje opzij gaan. Maar ja, vroeger hing ik met M,n vrienden in het Vondelpark en maakten muziek, denkend dat het park ons behoorde.

rob alberts zei

Jongeren of ouderen in groepen worden ze niet geaccepteerd?
Scooters of scootmobiels altijd veroorzaken ze overlast?
En toch denkt een ieder alleen dat de wereld alleenbezit is!

Renesmurf zei

http://tred.net/yFh

Ja, als dat linkje werkt.
Maar evengoed, we moeten het met mekaar zien te doen, en soms lijkt het er niet vriendelijker op te worden.

De 80jarigen van nu waren de 70jarigen van 10 jaar geleden.

Di Mario zei

Een VVD'er zou zeggen, kunnen ze niet werken. Een PVV'er heeft ze het liefst het land uit. Ze kosten alleen maar geld. En ondertussen... langszaam worden we steeds een stapje ouder en gaan we steeds meer iets hangen.

Love AS Always
Di mario

gerdaYD zei

Ik reken mezelf niet tot de hangouderen (zeker nu niet, met die verbouwingen hihi) maar wél tot de stoorsenioren. Mag dat van jou? *wink, big smile*
Leuk stuk alweer, dankjewel voor het leesvoer! En maak er een fijne dag van hé!

Sjoerd zei

Nog even en we horen daar ook bij...

paco zei

IS er al onderzoek naar gedaan?

John zei

Kunnen we die hangouderen niet opsluiten in een soort werkkampen? Dan vervelen ze zich niet, en hebben wij er geen last meer van.

Fokkio zei

Ze mogen hangen wat ze willen van mij, als ze maar niet zo vervelend zijn zoals je beschrijft.

Pasula zei

Verrassend einde van je stukje.
Verdraagzaamheid is een woord wat ik nog maar zelden tegenkom helaas.

Terrebel zei

@Brllie: en waarom willen ze zo graag in de ochtendspits naar de markt?

@suske: briljant plan!

@venusvido: Welkom op mijn blog! Inderdaad vinden veel winkeldiefstallen plaats door ouderen. Bijstandsmoeders staan overigens op 1 en scholieren op 3.

@Ollie: De pineut zijn we allemaal wel eens.

@Leibele: Tegenwoordig kan mij mij ook wel eens op een bankje vinden met mijn boodschappenkarretje, uithijgend van het boodschappen doen.

@rob alberts: we leven nu eenmaal in een ik-samenleving. Jongeren én ouderen.

@Renesmurf: Had die man gedronken, was hij zijn bril kwijt, in slaap gevallen? En j, ook ouderen lijken wel eens te vergeten dat zij het goede voorbeeld moeten geven en dat wij elkaar de hand moeten reiken. Respect wordt verdiend en niet geëist.

@De Mario: Veel mensen zijn zo hypocriet om te beweren dat als iemand niet nuttig is voor de maatschappij dat diegene maar weg moet. Tot ze zelf hun baan kwijtraken.

@gerdaYD: Dames als jij mogen mij altijd storen! ;-)

@Sjoerd: Ja, wij gaan er ook aan geloven...

@paco: Kleinschalig nog maar ja. Er is zelfs een Wikipedia-pagina over het fenomeen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hangouderen

@Fokkio: zo denk ik ook over hangjongeren.

@Pasula: Ouderen vergeten helaas het goede voorbeeld te geven en eisen respect van jongeren terwijl respect juist iets zou moeten zijn dat je verdiend.

Terrebel zei

@Redstar: we zouden het kunnen voorstellen op de PVV-jongerendag. Maar ja, die is afgelast omdat die bleek te vallen in de landelijke proefwerkweek.