Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, januari 23, 2011

Beschermen

Na jaren kwam ik erachter dat een vriend van mij islamofoob is. Hij is nog steeds een vriend van me. Mede omdat ik vind dat iedereen recht heeft op zijn of haar mening. Zelfs als ik het volstrekt niet eens ben met die mening. Waarom zou je ophouden vrienden te zijn als je erachter komt dat je compleet anders denkt over bepaalde zaken? We proberen gewoon het onderwerp te vermijden. Op deze manier laten we zien dat mensen uitstekend in staat zijn in vrede samen te leven, zelfs als ze compleet tegengestelde denkbeelden hebben.

Je hoeft het niet eens te bespreken of er over te vergaderen! Zolang je maar respect toont voor elkaar en elkaars zienswijze.

Vrijdag was ik bij diverse besprekingen en vergaderingen en donderdagavond had ik op Fer's school het zogeheten (en voor ouders van tienerkinderen niet onbekende) tien-minuten gesprek. Het blijkt dat er een meer dan goede kans is dat mijn zoon dit leerjaar gewoon doorkomt. Hij werkt hard, doet goed zijn best en is graag af en toe lui. Niet zo vreemd.

Wèl vreemd: als je zwaar agressieve gevangenen vastketend aan een muur krijg je problemen met Amnesty International en kom je op de zwarte lijst van landen die mensenrechten schenden. Doe je echter hetzelfde met een agressieve zwakzinnige minderjarige dan vindt men opeens dat het "allemaal moet kunnen." Ik heb het natuurlijk over de inmiddels 18-jarige Brandon die de afgelopen drie jaar af en aan vastgeketend aan een muur zit omdat de "hulpverleners" hem geen hulp kunnen bieden.

Wel typisch dat de directeur van de instelling waar hij verblijft zich zorgen maakt over Brandon's privacy en daarom weinig over de zaak wil vertellen. Het is bijna grappig: je ketent een jongen van 15 vast aan een muur, houdt dat minimaal drie jaar vol en vervolgens stel je dat je hem wilt "beschermen".

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Charles Zwolsman


12 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Geloof is een gevoelig onderwerp.

Hier staan we ook stil bij de vreselijke gebeurtenissen van twee jaar geleden. En ik hoop dat die GEK nooit vrijkomt...

Mammalien zei

Verdraagzaamheid heet dat. Jouw vriendschap met de foob dan.

WAt ik met geval Brandon aanmoet weet ik niet. Ik ben geen kenner. Wel vind ik het heel erg dat zoiets gebeurt en de reactie van die man van de instelling vond ik niet echt een reclame voor zijn tehuis. Brrrrr.

suske zei

Brandon is volgens mij geen uniek geval.
Ik weet niet genoeg over hem om hierover een oordeel te vellen, maar ik kan me voorstellen dat sommigen er mentaal zo erg aan toe zijn dat ze op de een of andere manier tegen zichzelf dienen beschermd te worden en ook een eventueel gevaar zijn voor de mensen rondom hen.
Platspuiten ziet er humaner uit, maar is dit het wel ?
Ik ken iemand die bang is voor ieder die "anders" is dan hijzelf en zijn kennissenkring.
Of het nu om moslims, chinezen of bosjesmannen gaat, geen van deze groepen kan in zijn ogen iets goeds doen.

Fokkio zei

Hoe met Brandon wordt omgegaan is op het eerste gezicht inhumaan. Ik heb er ook over nagedacht. Misschien is dit wel de enige optie die overblijft. De minste erge van alle kwaden.
Hoe dan ook, het is een lastige kwestie.
Prettige zondag nog!

Renesmurf zei

Als iemand niks moet hebben van moslims, een hekel heeft aan joden, negers, vrouwen, en weet ik veel wat al, maar geen bezwaar tegen jou, dan is er niks aan de hand. Oogkleppen doen wonderen.

Brandon is meteen beroemd.
Als die zichzelf had verbrand, vast ook wel.

Ollie zei

ollie heeft het heel moeilijk indien hij met rassisten moet praten !

Di Mario zei

Over brandon ben ik het niet helemaal mee eens, maar dat komt omdat ik de situatie daar ook van binnen ken. Hij zit hier nog geen drie km van mijn woonhuis af.

Verschillende meningen zijn nou eenmaal een feit in de mensheid. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde.

Love As Always
Di Mario

Terrebel zei

@Di Mario: Misschien is het bij Brandon inderdaad wel de beste oplossing. Ook ik ken niet alle feiten. Toch is het raar dat we agressieve gevangen niet aan een tuigje vast mogen zetten. In die gevallen heeft de overheid blijkbaar wél genoeg geld voor het inhuren van vier potige bewakers. Eigenlijk een schande dat er voor de verpleging minder geld voorhanden is. Vind ik dan.

Redstar zei

Ik ken iemand die heeft een hekel aan alles en iedereen wat en dat met een andere cultuur te maken heeft. Maar met mij kan hij enorm goed door een deur. Daar kan ik zijn hekele al ontkrachten en aantonen dat het gestaaft is op populistische propaganda waar hij door beïnvloed is.

Terrebel zei

@Red: Het is helaas maar al te eenvoudig om mensen te beïnvloeden. Zelfs PVV'ers kunnen't. Kun je nagaan...

Anoniem zei

je mag maar tien min praten en toch loopt het altijd uit. tien tot 2x 10.
ctje

Erwin zei

'Tuurlijk is zo'n Brandon een triest geval. Mooi voer voor de media ook. Men vergeet er echter bij te zeggen dat deze jongenman meerdere malen zijn kamer in brand heeft gestoken, medewerkers heeft mishandeld, alles maar dan ook alles stuk maakt wat hij in zijn handen kan krijgen. Hoe onplezierig het ook voor deze jongen, en vooral zijn familie ook is, soms zijn er geen alternatieven....er betere alternatieven dan..