Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, januari 11, 2011

Ademhalen

Vandaag even bij zitten komen van met name het weekend en werken. Twee wasjes gedraaid (waaronder voor een buurvrouw), twee goudvissen blij gemaakt door hun bak lekker schoon te maken, een beetje administratie verricht, lopen zoeken naar een poststuk...U kent dat wel.

Vanavond maar eens vroeg naar bed en vanaf morgen er weer flink tegenaan. In elk geval is dankzij mijn zoon weer goed te werken met de computer. Over het waarom van de crash, eind vorig jaar, tasten wij nog in het duister.

De politie in Arkansas Arizona tast nog in het duister over het motief van de jongeman die in Tucson poogde congreslid Gabrielle Giffords te vermoorden door haar door het hoofd te schieten. Zijn poging leverde in elk geval de dood op van een aantal omstanders, waaronder die van een achtjarig meisje.

Wat de motieven van de schutter ook mogen zijn, hij hoort gewoon achter tralies. Net als de inmiddels beruchte Robert M. Die verklaarde maar liefst 83 kinderen te hebben misbruikt. Nu vraag ik mij af: hoe weet hij dat zo precies? Hield hij een score-lijstje bij?

Als de politie mij zou vragen hoeveel mensen ik de afgelopen vijf jaar gezoend heb zal ik hen het antwoord schuldig moeten blijven. Echt geen idee!

Ik heb wel een idee over waarom men moeilijk doet over de oorzaak en de gevolgen van de brand bij een chemiebedrijf in Moerdijk, onlangs. Ik vond persoonlijk de verspreking van een woordvoerder wel vermakelijk. Die verklaarde dat de aan het vuur ontsnapte dampen niet schadelijk waren voor de gezondheid, zolang mensen die maar niet inademden...

Dan probeer ik mij voor te stellen hoe de inwoners van Delft of zo dan reageren:"Schat, er is geen gevaar hoor; we moeten alleen maar een weekje of zo niet ademhalen!"

In het kader van Over Onbekende Helden gaat het vandaag over Sam Galesloot, die al als kind te horen kreeg dat hij vanwege een slopende ziekte niet lang te leven zou hebben. Artsen raadden zelfs aan er moedwillig een einde aan te maken om de nog jonge Sam een hoop pijn en ellende te besparen. Een juridische strijd volgde en uiteindelijk mocht Sam zelf beslissen dat hij het leven de moeite waard vond om te blijven leven, zelfs al was het maar voor een paar maanden.

Die paar maanden werden jaren, Sam raakte langzaamaan blind, doof en volledig verlamd. Toch bleef hij vol levenslust, reisde naar ondermeer de Verenigde Staten en Mexico en startte studies Rechten en Spaans.

Zij houding viel op en hij mocht (met zijn tolk) lezingen geven over wat "kwaliteit van leven" nu eigenlijk precies inhoudt en zette de discussie hierover wereldwijd op de (politieke) agenda. Vorig jaar ontmoette Sam de vrouw met wie hij de rest van zijn leven wilde doorbrengen. Helaas mocht het prille geluk van het koppel niet lang duren en overleed Sam afgelopen oudjaarsnacht.


12 opmerkingen:

suske zei

een bewijs te meer dat dokters niet kunnen weten hoe lang een mens te leven heeft, hoe ziek hij ook moge wezen.
En over het waarom van die schietpartij mogen we dan in het duister tasten, voor dat meisje en die andere slachtoffers is het licht voorgoed uitgeschakeld.

Roelien zei

Brrr wat een ellenid einde. Voor de rest: onbegrijpelijk inderdaad hoe het geheugen van sommmige mensen werkt en niet werkt.

Roelien zei

ellendig ipv ellenid

Ollie zei

Ligt Tucson niet in Arizona ?
Dit zal bij jullie en ook in ons land kunnen gebeuren , de haat campagnes tegen iedereen die volgens hun niet in de 'ganzepas' lopen ! de PVV en het vlaams belang (opzettelijk zonder hoofdletter ) maken ook , gekken , gestoorde en idiote mensen op het idee te komen zulke dingen te doen . Ook de Tea party kan tegenwoordig als gevaarlijk aanschouwd te worden ! En sarah Palin ... oLLIE EXCUSEERT VOOR ZIJN UITSPRAAK BIJ VOORBAAT ... FUCK YOU !

www.brillie.nl zei

Een man die de was doet voor de buurvrouw. Kijk, dat kom je nu zelden tegen.

Sjoerd zei

Ik ben blij dat dokters ook niet alwetend zijn. Anders was Sam er al eerder niet meer geweest.

Di Mario zei

Mooi he, dat wilskracht het overwint van kennis. Dat heeft Sam maar mooi bewezen.

Trouwens ik weet ook een mooie oplossing voor de files rond A'dam. Sluit alle snelwegen, dan heb je daar in ieder geval geen files meer. En dan niet met zijn alle bij Moerdijk stil blijven staan, want daar mag je dan weer niet ademen.

Love As Always
Di Mario

Leibele zei

Sarah heeft eigenlijk de kogel in het vuuLwapen gestopt. Sarah is een vriendinnetje van geert dus laten wij ook hier maar goed gaan oppassen.

Renesmurf zei

Wie fouten maakt moet gestraft worden.
En om de juiste straf te bepalen moet duidelijk gemaakt worden wat er maar duidelijk gemaakt kan worden.
En of het nou 84 of 48 slachtoffer zijn, het is bijde heel erg.
Ze onderzoeken alles nauwkeurig he.

De ramp is geweest, maar ze raken er nog heel lang niet over uitgepraat, dat duurt nog jaren!

Redstar zei

Die telling is aan de hand van zijn bekentenis. Hij zei niet 'ik heb 83 kinderen misbruikt' maar heeft aangegeven wie hij misbruikt heeft.
Goed dat je pc het weer doet. Nu ben ik benieuwd hoe en wat natuurlijk.

gerdaYD zei

Ook hier een kippenvellogje... wat heb je dit mooi om- en beschreven!

Fokkio zei

Ze kunnen zeggen wat ze willen over de brand in Moerdijk. Gezond verstand zegt dat er natuurlijk wel giftige stoffen in te hoge concentraties vrij zijn gekomen.
Het levensverhaal van Sam en zijn levensinstelling zijn ontzettend boeiend en leerzaam voor iedereen. Een hele knappe houding voor iemand met zoveel beperkingen.
Jammer dat hij en z'n geliefde niet langer hebben kunnen samenzijn.