Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 01, 2010

Graag

Gisteren mensen geholpen (uitkeringsprobleem), vandaag mensen geholpen (computerprobleem) en met een beetje mazzel mag ik morgen weer mensen helpen (relatieprobleem). Heel veel moeite is dat vaak niet en je hoeft er helemaal geen held voor te zijn.

Er zijn vele onbekende helden in de wereld. Niet alleen mensen die ons het leven makkelijker hebben gemaakt door de uitvinding van de paperclip of de nestel. De wat!? De nestel; dat is dat harde stukje op het einde van een schoenveter. Overigens staat de nestel ook wel bekend als malie, creosoot of veterstift. In het Engels: Aglet. Maar dit terzijde.

Ik heb het over hen die zich onbaatzuchtig inzetten voor een betere wereld. Zoals mensen die écht een einde willen maken aan de gewapende conflicten in de wereld. Verreweg de meesten daarvan vinden -net als ik overigens- dat je niet tegen mensen kunt zeggen dat ze moeten ophouden geweld te gebruiken en ze daarbij een geweer op het hoofd te richten. Zeg eens eerlijk: Als U ruzie heeft met Uw buren, zou U dan luisteren naar een politie-agent die U een pistool op het hoofd richt en zegt:"En nou kappen!" Voor eventjes misschien maar zodra de agent is vertrokken gaat U lekker door met ruzie maken. Zo werkt dat ook in het groot. En dan nog zijn er mensen die vinden dat het goed is om geweld te gebruiken om geweld uit te bannen.

En weer zijn er Nederlandse militairen gedood danwel verwond tijdens hun missie in Uruzgan. U weet wel: dat is dat gebied in de wereld waar mensen in steden wonen (muurtje, droge waterput, vervallen houten hutje. U kent het beeld) die wij Westerlingen hooguit "archeologische vondst" zouden noemen. Ik blijf erbij: als je een militair bent in oorlogsgebied en -tijd loop je de kans dat er geweld tegen je wordt gebruikt. Het is simpelweg een kwestie van geweld lokt geweld uit. Kijk ook bijvoorbeeld naar Israel en Palestina; de ene partij schiet en de andere schiet terug. Je kunt je druk maken over wie er ooit begonnen is en wie er meer gelijk heeft dan de ander; Feit blijft dat er dagelijks onschuldige burgers slachtoffer zijn van iets wat eigenlijk niet meer is dan een ordinaire ruzie. Neem de recente aanslag op een konvooi waarbij ook onschuldige Turken zijn omgekomen. Israelische commando's overvielen schepen die hulpgoederen voor de palestijnen vervoerden. Volgens Israel waren er ook wapens aan boord, wat een aanval
rechtvaardigde. Bovendien was het konvooi vooraf gewaarschuwd dat er geen hulpgoederen mochten worden geleverd vanwege een boycot.

Sorry als ik het niet begrijp maar als mijn kinderen liggen dood te gaan van de honger zal ik alles doen om hen eten te bezorgen, zelfs als iemand zegt dat dat niet mag. Als diegene mij dan ook nog eens bedreigt, zal ik mij bewapenen. Zelfs als ik geen wapenvergunning heb.

Maar natuurlijk moeten de palestijnen de boycot gewoon gelaten accepteren. Dat zou U ook doen. Toch? Het fijne zullen we er nooit van weten. Wat in elk geval vaststaat is dat wapenhandelaren al generaties lang ontzettend blij zijn met het conflict tussen de twee groepen. Dus eigenlijk hoef je over een schuldvraag niet zo heel hard na te denken. Elke beginnende rechercheur kan je vertellen dat als je de dader zoekt je doorgaans alleen maar hoeft te onderzoeken wie er het meest van de situatie profiteert.

Maar ik blijf het verwarrend vinden dus als iemand mij even kan vertellen waarom de ene partij slecht is en de andere goed...dan graag!