Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, december 09, 2010

Gevonden

Heb het lezen van weblogs even verwaarloosd vanwege bezoek van buurvrouw Winonah gisteravond en van buurvrouw Hetty vanmorgen. Met haar heb ik Stichting HIOB opgericht omdat wij beiden graag mensen helpen. Zo zamelen we nu voedsel in voor het samenstellen van voedselpaketten voor arme Portugese en Braziliaanse mensen via de Fatima Kerk.

Goed, misschien is het een druppel op de gloeiende plaat maar -ik blijf erop terugkomen- vele druppels samen doven het vuur van de werelbrand.

Ook de huidige klimaattop in Cancún, Mexico zal niet heel veel opleveren. In elk geval niet zolang macht en hebzucht regeren. De Nederlandse bijdrage aan een beter milieu bestaat uit het laten bouwen van een nieuwe kolencentrale en de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat kost natuurlijk geld en daarom moet er worden bezuinigd. Op onderzoek naar wind- en zonne-energie. Ook wordt de subsidie op diverse "groene" projecten sterk verminderd.

Het voornaamste argument is dat er meer stroom nodig is. Een echt onzin-argument want met ons huidig verbruik voldoen de huidige manieren van stroomopwekking nog zeker 20 jaar. Terwijl een nieuwe kerncentrale eerst op zijn vroegst in 2023 operationeel zal kunnen zijn. Investeren in alternatieve manieren van energie opwekken levert op de langere termijn veel meer op. Nederland verliest de wedloop om schone energie. Dik.

De beste manier om om te gaan met een energiecrisis is mensen stimuleren minder te gebruiken. Zoals je files maar zeer tijdelijk oplost met het aanleggen van meer asfalt en veel meer bereikt door mensen te stimuleren minder vaak de auto te gebruiken.

Idee: misschien kan men een en ander combineren! Laat auto's rijden op mini-kerncentrales! Zo doen we nog wat langer met de olievoorraad en is er minder uitstoot van CO2. Toch? En dat radioactief afval? Ach, daar mogen de kleinkinderen van onze kleinkinderen zich druk over maken. Ons probleem niet...

Natuurlijk, kernenergie is relatief schoon en de nieuwe centrales zijn vele malen veiliger dan de eerdere generaties. Maar voor dat radioactieve afval is nog steeds geen afdoende oplossing gevonden.


14 opmerkingen:

Salty Letters zei

Vele druppels maken een emmer vol, Ter!
Geweldig dat je je zo inzet voor een ander.

www.brillie.nl zei

Geef ons je geld, we hebben geen dekens of voedsel nodig, maar geld. En dat geven wij wel door.... ik geloof steeds minder dat die aanpak werkt.

Fokkio zei

Klopt, er zijn veel te veel belangen mee gemoeid om tot een goed oplossing te komen. Er wordt doorgegaan op de manier waarop het meest verdiend wordt door de bedrijven die groot zijn in de energie-branche.

Annojo zei

Ik vind het een mooi initiatief Terrebel, en hoop dat het een hele dikke vette druppel oplevert.

Sjoerd zei

Als iedereen waar mogelijk zonnepanelen op zijn dak mag zetten... Ik heb ooit eens een poging gedaan om een dariusrotor op mijn dak te zetten. Dat is afgekeurd want de buren konden wel eens wat geruis horen. Ik woon nota bene aan een drukke invalsweg.

Mededeler zei

Voordat we energie gaan opwekken eerst maar eens energie besparen. Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken tenslotte.
En die energie kan je dan weer gebruiken om leuke dingen mee te doen. Harp spelen met mooie vrouwen bv.

skrivadur zei

Overheden willen geen gedrag veranderen. Dat kost ze geld. Het is een typisch geval van windowdressing. Sigaretten worden duurder, niet om het roken te ontmoedigen, wel voor de schatkist. De accijnzen op brandstof gaan omhoog...om de schatkist te vullen. Er wordt meer asfalt aangelegd...om meer auto's te laten rijden...om via accijnzen en belastingen de schatkist te vullen. We zouden als burgers zelf de verandering moeten inzetten. Gewoon stoppen met rijden of roken. Als we dat allemaal samen doen, sta je paf van het resultaat. Dan gaat het kabinet echt door de knietjes. Helaas ontbreekt het aan eensgezindheid en vaart de overheid wel bij verdeeldheid. Zeker in deze onzekere fase van broos economisch herstel. Verdeel en heers met een scheutje angst en beven...

LUC zei

Daarom moeten we meer inspanningen doen aan het onderzoek van kernfusie , zoals onze zon die niet rdioactiviteit uitstraalt tegenover kernreactie. Het voorbeeld schijnt dagelijks op ons neer !

Renesmurf zei

Het zijn de kleine dingen die het doen, en elke druppel helpt/
Waar dan ook.

En kernafval, das vele malen erger dan een staatsschuld!

Leibele zei

Nederlanders, met name de bestuurders daarvan, denken maar dat Nederland altijd voorop loopt. Ik moet er altijd maar om lachen.

gerdaYD zei

... en zo is dat! Zolang geen oplossing gevonden is om dat gevaarlijk spul dat opgewekt wordt in kerncentrales te verwerken, moeten we er met onze poten van afblijven. En je hebt gelijk: laat ons liever wat minder energie verbruiken, het gaat toch prima zo? Gewoon een beetje opletten...

Terrebel zei

@Mededeler: Lol!

@Skrivadur: Prachtig verwoord.

@gerdaYD: Naar het schijnt kan het energieverbruik van een gemiddeld huishouden in NL met 20% omlaag met een inspanning die nog geen 5 minuten per dag kost.

Peter zei

Het is tijd dat een Wikileaks-achtige club eens opstaat en zich met milieu en energie gaat bemoeien.

incinta zei

Inderdaad, iedere druppel is er eentje.... zo help je elkaar, al lijkt het misschien nooit genoeg.