Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, oktober 24, 2010

Kindermoordenaar

Gisteren was ik met Eva en de Ferman naar een filiaal van een grote Zweedse meubelketen. Zodoende stond de dag van vandaag in het teken van het in elkaar zetten van meubels én een bezoekje aan m'n moeder voor wie wij een nieuwe keukenkruk hadden meegenomen. Zijn zusje is inmiddels weer naar haar zusje en moeder terwijl mijn zoon nog even het nieuwe TV-meubel in elkaar schroeft.

Dat is voor ons het begin van de herfstvakantie! Eigenlijk begon die voor mij donderdag al een beetje omdat ik toen een certificaat in ontvangst mocht nemen.

Donderdag was onze groep ZZP'ers-in-opleiding voor het laatst officieel bijeen. Nog twee collega-cursisten legden ons hun presentatie voor en dat was dan dat. Voortaan ben ik dus weer de donderdagochtend "vrij". Ik zet dat woord tussen haakjes omdat de reguliere lezer weet dat ik mij geenszins zal vervelen...;-)

Gek genoeg blijken het vaak zij die een vaste baan hebben die zich het vaakst vervelen. Typisch. Misschien is het omdat ze in feite hun dagen vullen met maar één ding en dus -al dan niet bewust- een gevoel van gemis ervaren die ze herkennen als verlies? Misschien wel dat men daarom soms tot 's avonds laat TV kijkt om de volgende morgen zo lang mogelijk in bed te blijven liggen waarna men weer moet hollen om de trein te halen. Je zou zeggen: zet gewoon de wekker 5 minuten vroeger en je haalt je trein met gemak.

Onbewust is het missen van de trein misschien wel een uiting van onvrede over hun baan. Toch blijkt men verbazingwekkend loyaal naar de werkgever.

Je zou een loyaliteits-probleem hebben als je meer dan één paspoort hebt. Wat een onzin! Alsof je met het bezit van de geluidsdrager "Born in the USA" van Bruce Springsteen aangeeft dat je sympathiseert met de Amerikaanse overheid. Of met de aanschaf van een artikel van IKEA laat zien dat je hart ligt bij de Zweedse meubelindustrie. Of dat je het liefst dagelijks mensen in elkaar tremt als je graag naar Jean Claude van Damme-films kijkt. Of laat merken dat je het eens bent met de olie-lobby door minder zuinig dan 1:15 te rijden met je lease-auto.

Maar ja, we hadden al vastgesteld dat Wilders-stemmers doorgaans zeer ontevreden mensen zijn en dat die meestal een verlaagd IQ hebben. Met enig nuance-gevoel de zaken bekijken is hen vreemd. Zo schreeuwen ze moord en brand als er een kindermoordenaar aktief is maar kopen ze gewoon produkten van Nestlé. Huh, Nestlé? Yep. Dat is dat bedrijf dat uit de goedheid van het hart van het management "goedkoop" melkpoeder levert aan Afrikaanse ontwikkelingslanden. Er zit een reclame-campagne bij dit prachtig staaltje menslievendheid die de vaak onwetende Afrikaanse moeders vertelt dat de poedermelk van Nestlé beter is dan de gratis zelfgeproduceerde moedermelk.

Maar die moedermelk hoeft niet te worden aangelengd met water...Gevolg: duizenden extra babies sterven omdat het geweldige melk-produkt wordt aangelengd met vervuild water. Simpelweg omdat er geen schoon water voorhanden is. Natuurlijk weet Nestlé dit en is het bedrijf dus verantwoordelijk voor de dood van duizenden babies per jaar. En dat alles uitsluitend voor een procentje meer bonus-uitkering voor het management.

Wie is er dan eigenlijk de grotere schurk: de baas van Nestlé of die ene kindermoordenaar?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Max Kohnstamm

22 opmerkingen:

Roelien zei

Ik moet hier even van bijkomen......

Roelien zei

PS. Ik plaats een linkje in mijn blog vandaag naar de jouwe want dit raakt me...

Anoniem zei

Het vreemde is, dat 'onze meester' dit in groep 8 al vertelde. Dat is voor mij alweer 14 jaar geleden.

Is dit tegenwoordig nog steeds het geval? Echt? Bedankt voor de 'wake up call' dan!

Mammalien zei

Dit soort dingen dus veel en vaak zeggen, dat iedereen het weet...

suske zei

Groot geld verdienen gaat voor de gezondheid van velen.

Sjoerd zei

De commercie gaat over lijken, in dit geval kinderlijken.

veerle zei

Slik.

Maaike zei

Goed geschreven, echt heel erg goed. De waarheid is minder goed uiteraard...

Renesmurf zei

De PVV stemmer denkt enkel en alleen aan zichzelf. En wat er verder allemaal aan de hand is in de wereld intereseert ze niet. Ik denk dat je ze ook weinig tegenkomt op weblogs.

En wat is erger? dat is niet te beantwoorden, het kan beide niet.

www.brillie.nl zei

Je werkt toch niet? Heb je dan wel recht op vakantie?

Leibele zei

Zon fabrikant hadden, of hebben, we ook in ons eigen Friesland. Van de koffiemelk. Vroeger kwam je heel veel blikjes tegen in Afrika met die Friese Vlag op het etiket.

Redstar zei

IK denk dat heel veel mensen diep teleurgesteld zijn in hun eigen leven. Ontevreden over jezelf zijn uit zich namelijk vaak negatief baar en over anderen. Dat is amkkelijk, want dan hoef je je eigen problemen niet onder ogen te zien.
De tv helpt daar bij.

Ollie zei

Commercialiteit wijkt voor niks ! zelfs geen kinderen worden ook niet ontzien!

Wondelgijn zei

Oké, nu moet ik dus even slikken.... Kan Nestlé nu ook niet voor schoon water zorgen dan?? Ik zou er bijna een actie om beginnen! *zucht*

Terrebel zei

@Brillie: Mijn zoon heeft vakantie; Mijn werk gaat gewoon door. Wie heeft jou eigenlijk vertelt dat ik niet werk?

Terrebel zei

@Redstar: Volgens mij heb je daar een goed punt te pakken. Ontevredenheid over het eigen leven leidt vaak tot een soort van jaloezie.

tikje wit zei

On-voor-stel-baar. Én waar. Hoe 'welvarend' zijn we eigenlijk, nu we over álles wat we kopen en over álles waar we aan mee doen/deel aan nemen, extra op-lettend en (met brood-nodige) achterdocht naar moeten kijken?
Dank voor deze info. (helaas...)

Karien zei

Hier in Engeland wordt subsidie gegeven aan jonge moeders voor flesvoeding, want dat is zo duur. Ook nogal shocking vond ik.
Overigens kan het in sommige gebieden in Afrika beter zijn flesvoeding te geven omdat veel moeders AIDS hebben en zo de kinderen hiervoor beschermd worden, via borstvoeding wordt het virus namelijk overgedragen. Moet je wel schoon water gebruiken natuurlijk. Zal alleen wel niet de insteek van Nestle zijn neem ik aan?

Pasula zei

Tja, ik zeg altijd: als je je verveelt op je werk dan is het beter om naar een andere baan uit te zien. De meeste collega's zijn hier een kwartier tot een half uur eerder en dat is een goed teken. Ik spreek niemand die zich heeft moeten haasten...

Anoniem zei

De CEO zei in een interview openlijk dat water geen mensenrecht is, maar een koopwaar. Wat verwachten we dan van een man die winst en eigenbelang voorop stelt? Zeker geen medelijden met de mensen in Afrika in wie hij waarschijnlijk een goede afzetmarkt ziet.

De Coca Cola company verkoopt zo cola en fanta enzo goedkoper dan drinkbaar water in derde wereldlanden.

Unilever verkoopt in India schoonheidsproducten om er bleker uit te zien, maar die kankerverwekkend zijn.

En wat doen ze ons Westerlingen aan? Breek me de mond niet open... Laten we vooral verder leven in ons gouden kooitje en een heisa maken over de splitsing van BHV (eventjes Belgische politiek :P)

P.S. de link van Roelien maakte me nieuwsgierig...

Morgaine zei

Goh, grappig, heb mijzelf wat proberen in te lezen bij de Kamer van Koophandel de afgelopen morgen, abracadabra, maar als het goed gaat, krijg ik binnenkort wat hulp hierbij, keuzes maken en keuzes maken, geen idee wat mij te wachten staatn, en nu ben jij de eerste buiten mijn persoonlijke kring om die een tipje van de sluier leest hierover ;-)

Wat Nestlé betreft, ook ik kreeg dat op school al, en dan sta je er op den duur toch minder bij stil, je hoopt en denkt dat het ergens beter gaat, niet dus, shame on me! Erg ook...

XXX

Anoniem zei

lekker zweeds winkelen, hou ik ook zo van.
ctje