Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, oktober 27, 2010

Gebruiken

"Sterrekoning" van Jack Vance is boek nummer 26 van dit jaar en gaat over een jongeman die wraak wil nemen op de mannen die zijn geboortedorp hebben uitgemoord. Het verhaal is onderhoudend en zet hier en daar zelfs aan tot nadenken. Maar een literair hoogstandje is het zeker niet.

Een beetje dus als de toespraak van Mark Rutte. Die poogde uit te leggen hoe "zijn" kabinet de afspraken tussen VVD, CDA en PVV in de praktijk wil brengen. Natuurlijk leverde dat hoongelach en snedige opmerkingen op van leden van de oppositie. Jan Marijnissen Emile Roemer kwam met een voorstel waardoor kamerleden kunnen tonen dat zij sympathie koesteren voor de burger.

Van de burger verwacht men namelijk dat die er financieel op achteruitgaat maar gek genoeg zijn verreweg de meeste kamerleden zelf níet bereid er financieel op achteruit te gaan. Behalve dan bij de SP: Daar is het al sinds jaar en dag gebruikelijk om je salaris in de partijkas te storten waarna de partij jou een minimaal salaris uitkeert.

Dat weet ik ook nog uit de tijd dat ik zélf in de Raad zat. De officiële vergoeding bedroeg toen zo'n 640 euro maar ik ontving maar 150 euro per maand aan onkostenvergoeding. De kosten voor oppas en vervoer en dergelijke bedroegen ongeveer 160 euro per maand dus in wezen ging ik er een tientje per maand op achteruit. "Maar waarom ga je dan niet voor de VVD in de Raad zitten?" vroeg een ex van mij nog heel onschuldig en welgemeend.

Tsja, veel mensen begrijpen blijkbaar niet waarom je nu eigenlijk in de politiek zit. Dat hoort niet te zijn uit het oogpunt van zelfverrijking maar omdat je iets wilt betekenen voor de mensen. Omdat je zaken wilt veranderen ten goede van de burgers. Of althans voor een deel daarvan.

Zo is er een deel der burgerij dat zich zorgen maakt over de toenemende islamisering. Zonder te weten wat die term eigenlijk inhoudt. Het betekende oorspronkelijk niets meer dan dat alle buitenlanders die in Nederland asiel kwamen aanvragen voor het gemak werden gezien als moslims. Terwijl dat toch heus maar een heel klein deel is van de Nieuwe Nederlanders.

Gelukkig is daar Geert Wilders die ons wel even zal helpen. Hij wil dat iedereen die zich weigert aan te passen aan de nationale normen en waarden teruggaat naar het land van herkomst. Klein probleempje: waar moeten alle Limburgers, Drentenaren en Friezen heen die weigeren Nederlands te spreken? En hoe zit dat dan bijvoorbeeld met opstandige jonge Urkers die maar door gaan met stelen, agressief gedrag en drugs gebruiken?


9 opmerkingen:

Morgaine zei

Ik heb een heel groot stuk gezien vanmiddag live over die paspoorten, niet te geloven gewoonweg!

Maar goed, ik volg jou, de politiek en erin gaan, doe je zelfs voor niets als je het mij vraagt en die partij jou aanspreekt en doet wat voor jou werkt, tenminste, ik zou dat vrijwillig zelfs doen, maar laat mij maar lopen want uhm... ;-)

XXX

Maaike zei

Goed stuk zeg! Mijn vrees is dat Wilders-stemmers helemaal niet weten wat islamisering is, maar denken dat Wilder het wel even oplost. Alsof alle problemen in onze samenleving opgelost worden door een mensonterend asielbeleid...

Ollie zei

Mag Ollie zeggen dat ie bang wordt; Juist de rede gezien , ben bang heel bang !

Sjoerd zei

Ik begrijp nog steeds niet waarom mensen op die partijen hebben kunnen stemmen.

Ruben zei

Behalve dan bij de SP: Daar is het al sinds jaar en dag gebruikelijk om je salaris in de partijkas te storten waarna de partij jou een minimaal salaris uitkeert.

Nou snap ik hoe jullie de rijkste politieke partij van Nederland zijn geworden!

www.brillie.nl zei

Ik lees al zijn boeken al jaren. Heerlijk gewoon. Jack Vance.

Leibele zei

Mark gaat èèn keer per week apart met Geert praten.En zo heeft Geert minimaal al èèn voet in de ministerraad.

Di Mario zei

Volgens oud-hollands gebruik verfen mannen hun haren niet. Waar kan ik eventuele mannen heen sturen die dat wel doen?

Love As Always
Di Mario

Redstar zei

Wat ik vreemd vind is dat deze partijen groot geworden zijn, maar niemand heeft er zijn stem op uitgebracht lijkt het wel. Behalve mijn buurman.. Die geeft toe voor Wilders te hebben gekozen.
Voor de rest ken ik niemand, en ik ken redelijk wat mensen in alle lagen van de bevolking. Vreemd..