Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, oktober 20, 2010

Eist

Knap van mijn zoon dat-ie vanmorgen extra vroeg op stond om eerst nog even zijn folderwijk te lopen alvorens nog even wat Franse woordjes te leren voor een proefwerk vandaag. Daarbovenop moest-ie met gym vandaag ook nog een cooper-test lopen. De arme jongen...Gelukkig gaat het hier niet om het soort van arm-zijn waardoor je moet bezuinigen.

De Nederlandse regering zegt te willen bezuinigen maar durft de meer vermogende medemens niet aan te pakken. In Engeland denkt men daar anders over en heeft men bedacht dat voortaan alleen mensen die het nodig hebben nog kinderbijslag krijgen.

In Nederland is het heel normaal om iemand die al een paar ton per jaar aan inkomsten heeft nog 1000 euro extra te geven als tegemoetkoming in de kinderkosten. Ook komen miljonairs gewoon in aanmerking voor een belastingvoordeel op hun koopwoning. Terwijl regelingen en subsidies bedoeld zijn om mensen die het financieel wat moeilijker hebben wat armslag te geven.

Omdat er zo veel geld gaat naar mensen die het niet nodig hebben blijft er te weinig over voor hen die het écht nodig hebben. De aangedragen oplossing: Mensen die het écht nodig hebben nog minder financieel steunen zodat zij die het niet nodig hebben hun relatief minieme extraatje kunnen houden.

Daaronder bevinden zich ondermeer managers van de hobbylobbyclubs in de zorg. Farmaceutische instellingen, ziekenhuizen en clubs van specialisten geven jaarlijks een miljard euro van "ons" geld uit aan "adviseurs" die de overheid ervan moeten overtuigen een bepaald soort medicijn toe te laten op de Nederlandse markt. Bijvoorbeeld.

Zo komt het dat patiënten een vaak dure en niet-noodzakelijke behandeling krijgen voorgeschreven terwijl men meer baat zou hebben bij een traditionele behandeling van de ziekteverschijnselen. Maar ja, daar verdient "de industrie" niet zo veel aan.

Ook voor velen die werkzaam zijn in de hogere sectoren van de Zorg is geld de belangrijkste motivator. Het gaat al lang niet meer om het beter maken van mensen maar om het gezond houden van de eigen liquide positie. Voor dat soort mensen kan ik echt geen respect opbrengen.

Bij de voetbalwedstrijd Ajax-Auxerre gisteren zagen wij weer van die borden langs de kant staan met daarop het woord "Respect". Zo wordt respect een massa-produkt en verliest het aan betekenis. Ondermeer door dit soort acties denken mensen automatisch dat zij recht hebben op respect. Maar zo werkt dat niet. Respect is iets dat je verdient en niet iets dat je eist.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Tom Bosley


12 opmerkingen:

Peter zei

Tuurlijk heb je een punt met de bijslagen en toeslagen, maar wie de grens bepaald wordt waarschijnlijk gelyncht.

Sjoerd zei

Ik vind dat toppen van subsidies eigenlijk een goed idee. Begin eens bij de grens op een ton te leggen... En respect moet je hebben voor mensen die dat verdienen, niet omdat het ergens staat.

Ollie zei

Wat bedoelen jullie met een ton ? voor ons is een ton 1000 kgr. is dit dan 1000€ ? Stomme vraag misschien ?

Mededeler zei

Wat zie ik Sjoerd nu zeggen: dat je respect moet hebben voor de mensen die meer dan een ton verdienen?
;-)

Mededeler zei

@Ollie: Een ton betekent, naast 1000 kg, ook €100.000

Di Mario zei

@Olle, naast 1000kg of €100.000 kan het ook nog een regenton zijn. Maar met deze opmerking verdien ik vast geen respect ;-)

Love As Always
Di Mario

curieuzeneuzemosterdpot zei

laat toevallig degene met geld óók degene zijn die macht heeft? :-((

Redstar zei

Het kan van mij niet snel genoeg gaan als dat men de echt hoge inkomens hun kindertoeslag en HRA afpakken. Die mensen laggen hun ***** uit hun broek van dat zakgeld. Van mij mag het voorbeeld van Engeland gevolgd worden.

Overigens snap ik ook Sjoerd zijn reactie niet.

Anoniem zei

yep ik vind ook dat het tijd word dat de rijkere medemens ook es gaat inleveren. Een ton is mooi uitgangspunt om te beginnen.

ctje

Terrebel zei

Sjoerd doelt op mensen die respect verdienen. Dat zijn niet noodzakelijkerwijs alle mensen die een ton of meer per jaar op hun bankrekening krijgen bijgeschreven. Denk ik...

Liesbeth zei

Ze moeten toch wat doen. Misschien dat er iets van blijft hangen tijdens de wedstrijd. Leuk begin van je log over je zoon, deed mij ook denken aan de mijne en dat ie het ook zo goed doet!..allebei

Anders zei

en mijn zure belastingcenten komen ook nog bij de grootste graaiers terecht... #fail