Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, augustus 16, 2010

Printerpapier

Vandaag lekker bij m'n moeder gegeten en gisteren kwam een huisvriend van de buren langs, op zoek naar drinkbare caffeïne. Je buren helpen met een kopje koffie vind ik gewoon één van die ongeschreven regels van het buren-zijn.

Chauffeurs van touringcars houden zich vaak niet aan de regels. Ik vind dat geen verrassing. Het is namelijk heel simpel: wie zich aan de regels houdt ontvangt een lager salaris. Hetzelfde geldt voor pizza-koeriers; Hoe sneller ze zijn, hoe meer pizza's zij op een dag kunnen bezorgen. Het belonings-systeem moet dus op de schop maar vooral moet er een verandering van mentaliteit plaatsvinden. Niet alleen touringcar-bedrijven en pizza-bakkers maar ook luchthavens en ziekenhuizen moeten af van het idee dat ze de beste, grootste of eerste moeten zijn.

Alsof meer mensen via Schiphol gaan vliegen als in een of ander vakblad staat dat het vliegveld door Japanse zakenvrouwen is verkozen tot meest vrouwvriendelijke luchthaven ter wereld. Of zoiets. Gaan meer mensen hun avond-hap bestellen bij Domino's als uit een test blijkt dat hun koeriers gemiddeld ruim 40 seconden sneller bezorgen dan de brommer-rijders van Pizza Hut?

Gaat U echt liever met Labeto dan met Eurolines nadat U heeft gelezen dat U met Labeto gemiddeld drie minuten eerder aankomt in Salou?

Vroeger waren chauffeurs nog trouw aan het touringcar-bedrijf waarvoor zij werkten. Maar ja, toen kende de directeur hen nog bij naam. Tegenwoordig moeten ze hun personeelsnummer opgeven als ze de baas bellen met een probleem. Natuurlijk heeft men dan geen hart voor de zaak meer. Zo dacht men vroeger: "Wat kan ik betekenen voor het bedrijf?" en denkt men nu:"Wat kan het bedrijf betekenen voor mij?"

Zo zijn er ook mensen die roepen:"Waarom zou ik wat moeten doen voor het tropisch regenwoud? Wat heeft dat regenwoud ooit voor mij gedaan?"

Welnu, dat tropisch regenwoud zorgt ervoor dat jij van dat nuttige spul in je longen kunt zuigen. Verder zorgen tropische regenwouden voor de opslag van broeikas-gassen, komt een kwart van alle ingrediënten voor medicijnen er vandaan, zorgen alle bomen en planten samen voor een groot deel van de wereldwijde regenval en verdwijnt er per seconde een stuk bos ter grote van een voetbalveld.

Bijvoorbeeld omdat mensen graag mahonie-houten raamkozijnen hebben, of teakhouten tuinmeubelen, of mooi wit printerpapier.


9 opmerkingen:

suske zei

ieder voor zich en de rest kan ontploffen.
voor zo'n houding zullen we vroeg of laat de rekening voorgeschoteld krijgen.

Di Mario zei

Nog beter.. geen printer.. Dan hoef je ook niets uit te printen.

Love as always
Di Mario

Renesmurf zei

Eigenlijk zou de hele mensheid af moeten van het idee de beste, grootste of eerste te moeten zijn.
Samenwerken is altijd beter.

Helaas geloven veel mensen dat niet.
En bedrijf versus werknemer, dat moet van beide kanten komen.

Bertie zei

Allemaal goed en wel, maar of het vroeger zo veel beter was...?

Morgaine zei

Ja dat printpapier, waarom is dat zo lichtgevend wit eigenlijk.... hier is niet eens een printer in huis dus dat scheelt, teak hout en mahonie ook niet, dus dat scheelt ook, I do care om de longen der aarde namelijk, al heel erg lang!

XXX

Redstar zei

Tja, we graven hoe dan ook onze eigen ondergang als mensheid.
De regenwouden gaan in een gestaag tempo verder gekapt worden, wat ik niet geheel kan snappen eigenlijk.

ollie zei

Daarom schrijft Ollie alles in de "Hij" vorm ! Het woord "ik" haat Ollie als de pest!

Toch zullen we moeten afstand nemen van het egoïsme .

Salty Letters zei

Het woord samenleving zegt al genoeg: het is samen leven.
Leven en laten leven.
Veel mensen kennen het woord alleen uit de schoolboekjes en zijn de betekenis ervan vergeten.

Anoniem zei

het niet aan de regels houden van een chauffeur zorgde zaterdag voor een bijna ongeluk die ernstig af had kunnen lopen.

Ctje