Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

vrijdag, juni 18, 2010

Teksten

Vandaag mocht ik op de vroegere basisschool van m'n zoon als vrijwilliger rondlopen op het jaarlijkse zomerfeest. Mede vanwege m'n problemen met lopen kreeg ik een alleraardigste rol toebedeeld: Die van verhalenverteller.

Zo zat ik op de rand van de zandbak met op schoot een exemplaar van de verhalen van 1001 Nacht. Het betrof een oud exemplaar met vrij archaïsch taalgebruik en dus vertaalde ik het losjes voor de kinderen terwijl ik zelf las: "Met bezwaard gemoed bracht hij haar de verontrustende tijding." Dat werd dus voor de kinderen:"Hij gaf haar het slechte nieuws en vond het erg zielig voor haar." Geen makkelijke klus, kan ik U verzekeren.

En als U denkt dat ik de bloedige passages heb overgeslagen dan bent U niet bekend met de werking van de kindergeest; hoe bloediger, hoe beter!

Een korte horrorfilm waarin ik een aantal jaren terug mocht meespelen was ook vrij bloedig. Toevallig kwam ik vandaag op straat de toenmalige regisseur nog tegen en samen haalden wij herinneringen op aan de workshop "voice-over" die ik toen ook mocht volgen.

Gistermorgen was ik bij een workshop waarbij de nadruk werd gegeven op het kunnen geven van een zogeheten "elevator-pitch". Ofwel: kun je -als je bijvoorbeeld met een onbekende in de lift staat- in één minuut aangeven wat jij met je zaak voor die ander kunt betekenen?

Het komt er een beetje op neer dat je verschillende van die "verkooppraatjes" moet instuderen voor verschillende situaties. Zeker als je met je produkt of dienst verschillende doelgroepen wilt bedienen.

Je kunt het je niet veroorloven om te discrimineren.

Discrimineren betekent overigens weinig anders dan "onderscheid maken tussen..."

Let's face it: dat doen wij allemaal wel eens. Toch is het vreemd dat je feesten kunt organiseren voor uitsluitend Surinamers, voor gehandicapten of bazaars voor alleen maar vrouwen. Zo was er ooit zelfs een feest voor uitsluitend gehandicapte Joodse lesbiënnes! Echt waar.

Wil je echter een feestje organiseren waarop uitsluitend blanke mannen van tussen de 30 en 55 welkom zijn dan word je op z'n minst vreemd aangekeken en met een beetje pech aangeklaagd voor discriminatie.

Het zal allemaal wel.

Maar toch vraag ik mij wel eens af: waarom krijgt een jongedame uit Argentinië zo snel een verblijfsvergunning en een dame uit een Afrikaans land waar een oorlogssituatie heerst niet?

Gisteren was de betreffende dame (die Afrikaanse, niet die Argentijnse prinses) bij mij om te zien of ik op een of andere manier hulp kon bieden.

Zelf weet ik weinig van immigratie-wetgeving maar volgende week neem ik haar mee naar iemand die er wél verstand van heeft. Gaan we meteen zien of zij haar kind kan laten overkomen.

Gisteravond overkwam mij weer eens iets wat mij niet zo heel vaak overkomt: Er kwam een buurvrouw op visite! Ik kreeg een compliment! En wel van de gitaarleraar. Niet alleen bijkt hij dit weblog regelmatig te lezen (hai Rob!) maar ook vertelde hij mij het erg goed te vinden dat ik zo makkelijk liedjes schrijf, vooral op het gebied van het schrijven van teksten.


12 opmerkingen:

Renesmurf zei

Het koningshuis is heilig.
En er zijn onlangs verkiezingen geweest, en de meerderheid is het daar altijd nog mee eens.
Soms is de werkelijkheid enger dan welk sprookje dan ook.

Redstar zei

Ik discrimineer niemand. Zelfs hele lastige personen help ik met alle vriendelijkheid. EN geloof me, er zitten altijd hele lastige mensen tussen je klanten.

Een goed w-end!

rob alberts zei

Mijn Ghanese schoonmaakster is nu eindelijke legaal.
Alleen dat gedoe met die verplichte cursussen valt haar erg zwaar.
Grenzen zijn niet voor mensen.
Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

Roelien zei

verhalenverteller, I love it, ik wil ook op die zandbak zitten.

enne maxima, ja het is scheef en heel oneerlijk, zij is net zo aardig en lief als de ghanese poetsmevrouw.

tenslotte net als redstar geloof ik in the power of kindness.

Roosnans zei

en dat compliment kun je dus maar mooi in je zak steken, die pluim opstrijken en verder genieten van het bijna weekend!

grtz!!!

Mammalien zei

Lastig maar ook heel mooi, die teksten zo even snel tijdens het vertellen vertalen. Volgende keer luister ik ook mee!

curieuzeneuzemosterdpot zei

dat complimentje is meer dan verdiend, terrebel!
en niet alleen voor het schrijven van liedjes! :-))

fijn weekend,

Leibele zei

Je moet ook die gehandicapte joodse lesbo,s elkaar niet zien rond douwen in hun rolstoelen. Die humor houden ze voor zichzelf.

Liesbeth zei

Nou daar weet ik alles van: hoe bloederiger hoe beter! met die twee knullen van mij, ook al zijn ze nu al 21 en 19. ik heb die app op mn iphone dat heet Kineo en daar kan je zelf animaties op maken. Dat werd natuurlijk meteen heel erg bloederig allemaal maar wel goed getekend hoor! Ook is Donny nog steeds gek van die manga enzo.

Anoniem zei

mijn jongste zoon van 12 kijkt naar kick ass en dat soort films, is gek op bloed, bloed en nog meer bloed in films, vechten maakt hem ook niets uit, maar een luguber sprookje met Jim Carey in de hoofdrol, dat houdt hem dan weer wakker. Rara, de kinderhersens zitten vreemd in elkaar, nietwaar?

Fijne avond,
Martine

Anoniem zei

Ik discrimineer wel. Het koningshuis, want die krijgen altijd overal voorrang! belachelijk!!

Knap dat vertalen uit de losse pols.... voorlezen heb ik veel gedaan (was ooit juf) maar met zo'n vertaling zou ik echt even moeten -voor-voorlezen.
Fijn weekeind Groetje Silly

Liesbeth zei

het past wel heel goed bij jou: Verhalenverteller! Fijne zondag en vaderdag...toch?!