Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, mei 16, 2010

Idealisme

Iemand (ik weet niet meer wie) zei ooit:"Wie leeft van hoop zal sterven van de honger." Ik ben het daar niet mee eens.

De woorden worden ook gelogenstraft door de toen 14-jarige William Kamkwamba uit Malawi. Doordat de oogst was mislukt hadden zijn ouders geen geld om hem naar school te sturen. Maar leergierig als hij is spendeerde hij al zijn vrije tijd in de bibliotheek om zichzelf het een en ander eigen te maken. Zo leerde hij zichzelf de basis van het Engels. Daardoor kon hij nog meer boeken lezen.

Op een dag kwam hij een foto tegen van een windmolen. Geïntrigeerd ging hij op zoek naar meer informatie. Op de vuilnisbelt schraapte hij onderdelen bij elkaar. Zijn dorpsgenoten lachten hem uit en spraken er schande van dat hij niet meewerkte op het land. Maar zijn vader geloofde in hem en doneerde zelfs zijn fiets die als basis zou dienen voor de windmolen die volledig bestond uit hergebruikt materiaal.

Toen het eerste gloeilampje brandde op zijn zelfgeproduceerde "elektriciteit van de wind" werd William niet meer uitgelachen. Sterker nog: de pers kreeg lucht van zijn project en toen hij mocht spreken op het toonaangevende TED-congres wachtte hem een staande ovatie. De jongeman kan met hulp van sponsors verder studeren en richt zijn pijlen nu op de toepassingen van zonne-energie.

Mensen als William Kamkwamba belichamen de hoop op een betere toekomst voor onze wereld. Die ligt niet in high-tech, noch in systemen als kapitalisme, conservatisme of communisme. Ook ligt onze toekomst niet in handen van aanhangers van cynisme, extremisme of experts op het gebied van arabisme.

Neen. Onze toekomst ligt in de handen van een gratis te verkrijgen eigenschap en wordt aangedreven door hoop en een beetje steun. Onze toekomst ligt in de handen van idealisme.


11 opmerkingen:

suske zei

hopelijk wordt het idealisme niet onderdrukt door de burocratie en andere instellingen die het goed met ons voor hebben.
Laten we dus de hoop maar niet verliezen.

Mededeler zei

Precies, idealen houden de mens fit en de wereld draaiend.

Me! zei

Volgens mij ligt het niet in idealisme, maar aan de inventiviteit van de mens.

mack zei

Dat zou je niet zeggen, idealisme. Ik denk meer dat we terug moeten naar patriotisme om de wereld draaiend te houden. En dan ga ik nu even opzoeken wat dat betekent.

Di Mario zei

Mooi verhaal, helaas lukt niet iedereen dit. Soms kun je leren wat je wilt, maar kun je de theorie niet brengen naar de praktijk.

Love as always
Di Mario

Anoniem zei

Prachtig verhaal!
Ben dol op idealisme! En hoop het af en toe nog te bezitten in tijden dat ik niet met ons aller regeltjes wordt doodgegooid! Ik vindt het bv fantastisch om nu mijn kinderen en hun vrienden te horen over van alles en nog wat!
Zij zijn jong en idealistisch! En dat maakt me ook weer enthousiast! Het voordeel van jonge mensen in de buurt! En boeken, boeken vergroten je wereld dus ben ik zeker een enorm voorstander van het lezen van boeken! (maar ik ga nu stoppen anders wordt mijn reactie nog langer dan je blog en dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het is zo'n super onderwerp) Groetjes van Silly

Redstar zei

Ik ken het verhaal achter deze jongeman. Het heeft te maken met de wil om te ontwikkelen. Niet stilstaan maar doen om verder te komen. Jammer genoeg is een groot deel van de wereld bevolking lui geworden van alle cola en fastfood, en kijken liever de hele avond afstompende tv.

Respect voor dit kereltje

Mikelodeon zei

Inventiviteit, creativiteit en doorzettingsvermogen, mooi hoor!

Pasula zei

Wat een prachtig stuk. Een stuk idealisme is heerlijk als je dat bezit en er ook nog mee uit de voeten kunt. Het is makkelijk om overal op af te geven en zelf niks doen, maar wat deze jongen voor elkaar kreeg: petje af.

Morgaine zei

Wat een prachtig verhaal en voor mij een grote duw in de rug ook, wat wil ik nog meer!

Ik ga voor mijn idealen!

XXX

Roosnans zei

moooi verhaal en wat een doorzettingsvermogen!

lets be creative!

grtzzz