Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, april 25, 2010

Pavlov

Gisteren met de kinderen op een voorjaars-festival in Amsterdam-Oost en vandaag op een picknick in het Westerpark met ondermeer vrienden Erin en Ewan. Het was bijna leuker dan het volgen van de politiek...

Er is nog weinig van te merken dat Camiel Eurlings stopt met de politiek. Nu heeft hij de kamer aangeboden om de stukken waaruit blijkt dat de NS heeft gesjoemeld met 1,3 miljard aan gemeenschapsgeld achter gesloten deuren in te zien. Blijkbaar mag het niet in het openbaar komen dat het systeem weer eens gefaald heeft.

Gewoon de NS weer in staatshanden en onder toezicht plaatsen. Het is namelijk wel duidelijk dat het een zooitje wordt als je dienstverlenende bedrijven vercommercialiseert. De nadruk komt dan te liggen op winst maken en niet meer op diensten verlenen. Zo had de NS 800 miljoen in kas maar weigerde -in overleg met ProRail- om daarvan 50 miljoen te spenderen aan het winter-klaar maken van wissels.

En niet alleen bij de NS gaat het mis. Kijk ook maar naar bijvoorbeeld TNT, het vroegere PTT. Men heeft nog enkele tientallen miljarden (...) aan staatsschuld openstaan en om het probleem op te lossen stopt men gewoon maar met te doen waar het ooit voor is opgericht: post bezorgen.

Nog even en de NS stoppen met het vervoeren van passagiers om zich verder te profileren als investeringsmaatschappij...

Je kunt er bijna op wachten tot het hele Nederlandse defensie-apparaat wordt uitbesteed. In elk geval hoeft men dan niet meer te liegen maar kan men openlijk datgene doen waar men stiekem al mee bezig is: zorgen dat de wapenindustrie blijft draaien. En politici draaien gewoon lekker mee. Nu verlengt men de Afghanistan-missie niet maar stuurt men gewoon verse militairen naar de regio. Dat is natuurlijk hééél wat anders .

Alsof je als land hebt gefaald wanneer je geen miljarden besteed aan oorlogvoeren.

Onzin natuurlijk. Je hebt helemaal niet gefaald als je niet het hoogste defensie-budget hebt of de beste militairen. Of de beste sporters. Of het beste ijs. Of de best chocola. Of whatever.

Op elk vakgebied is er doorgaans maar eentje "de beste" maar dat wil niet zeggen dat de rest waardeloos is. Die notie levert een hele hoop mensen stress op omdat men (bazen, overheden) van hen verwacht dat ze "de beste" zijn. Daardoor zitten zo veel mensen niet lekker in hun vel. Daardoor probeert Schiphol zo krampachtig om de nummer 1 luchthaven van de wereld te zijn en worden niet alleen geluidsnormen overtreden.

Onder grote druk presteren de meesten slechter dan wanneer ze gewoon een pluim krijgen als ze hun werk goed doen. Belonen werkt nog altijd beter dan straffen. Vraag maar aan Pavlov.


11 opmerkingen:

Me! zei

Toch denk ik dat de meest geniale oplossingen onder stress geboren worden. Dan zijn we net iets inventiever.

D. Schouten zei

De meest geniale oplossingen worden gevonden door het hebben van de juiste motivatie.

Onder stress zijn we misschien "beter" in het vinden van een quick fix... maar structurele oplossingen komen er niet uit, ook worden er onder stress geen briljante ontdekkingen gedaan...

Stress maakt je niet inventiever/intelligenter... wel effectiever in het gebruiken van de resources die je tot je beschikking hebt.

Redstar zei

Ik denk dat Camiel er weinig aan kan doen dat dat geld weg is, maar wij burgers hebben recht op de waarheid

www.brillie.nl zei

Het leuke leven is dat wat niet in Den Haag gaande is.

D. Schouten zei

Er staat precies beschreven onder welke voorwaarden de stuurgroep beschikking gekregen heeft over de bedragen.
Zij moeten verantwoording afdragen aan VenW, ofwel Camiel.

Geeft ProRail dan wel NS het geld uit aan wat anders wat niet conform de afspraken is, dan moet het FENS potje simpelweg door ProRail dan wel de NS weer aangevuld worden.

En inderdaad de uitgaven moeten, conform de nu geldende regels, verantwoord worden.

Renesmurf zei

Met de kennis van nu lijkt het me een logische stap om alles wat nodig is weer in handen van de overheid te stoppen, anders gaat alles stuk.

Di Mario zei

Ik zal de lamp vast aandoen, misschien lukt het.

Love As Always
Di Mario

MrFrancky zei

we willen allemaal wal ergens de beste in zijn, maar dit mag niet te koste van gezondheid en medewerkers gaan.

Roosnans zei

Zijn vast genoeg leidinggevenden die dat nog door moeten krijgen dat die pluim beter werkt dan iedere keer een opmerking dat het altijd nog beter kan......

En hup, met de billen bloot: tuurlijk moet duidelijk worden waaraan geld is besteed!

grtzzz

Leibele,s kijk zei

Leiding geven doe je niet vanuit Den Haag want daar zijn ze niet consistent en wordt het een soepzooitje.

Anoniem zei

"Onder grote druk presteren de meesten slechter dan wanneer ze gewoon een pluim krijgen als ze hun werk goed doen. Belonen werkt nog altijd beter dan straffen. Vraag maar aan Pavlov."
ik ben het hier zo mee eens; ben namelijk zelf geveld door de stress en heb nu een burnout. Met behulp van een bedrijfsarts en een psychologe komt het uiteindelijk wel weer goed met me. Voor mij geen gestress meer!