Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, maart 09, 2010

Scholierenvergoeding

"Boys will be boys". Daar dacht ik aan toen ik een mevrouw hoorde klagen over "die Marokkaanse rotjongeren". Ik vraag mij dan wel eens af: als zo'n dame last heeft van jonge blanke Drentaren die in haar tuintje staan te plassen nadat zij in Amsterdam zijn wezen stappen, zegt zij dan "die Drentse rotjongeren"? Ik denk van niet. Maar die mevrouw denkt er vast anders over en ziet wellicht graag heropvoedingskampen ontstaan waar "kutmarrokanen" en pedofielen gezellig in buiten de samenleving kunnen leven.

Die heropvoedingskampen heetten in de jeugd van de mevrouw in kwestie nog gewoon "concentratiekampen" en waren ook toen bedoeld om ongewenste elementen in op te sluiten en te vernederen. Maar misschien leidt die arme mevrouw aan dementie en heeft haar geheugen nogal te lijden...

Iets gematigder mensen zien graag dat mensen die rotzooi trappen worden weggeborgen in containerdorpen buiten de stad. In wezen hebben die mensen al hun zin gekregen:

In Nederland staat het grootste containerdorp ter wereld. Aan de rand van de hoofdstad, in een industriegebied tussen een psychiatrische inrichting en de bekendste gevangenis van het land proppen wij honderden studenten (en enkele tientallen psychiatrisch patiënten) bij elkaar in verbouwde zeecontainers van 25 vierkante meter. Daar mag de student dan ook nog eens 310 euro per maand voor betalen. Al is dat inclusief gas, electra en internet.Wij sluiten studenten op in grote metalen bakken, laten ze daar voor betalen en zijn daar nog trots op ook! We zouden ons dood moeten schamen dat de toekomst van het land het studeren onmogelijk wordt gemaakt door ze te dwingen bijbaantjes te nemen zodat er voor studeren geen tijd overblijft als straks de studiefinanciering helemaal wordt afgeschaft. Om ze te belonen voor hun inspanningen helpen wij hen niet eens aan fatsoenlijke huisvesting. Ondertussen staat ruim een miljoen (!) vierkante meter aan kantoorpanden in en rond Amsterdam leeg.

Terwijl er ruim voldoende geld is in Nederland. Vraag maar aan de pensioenfondsen of aan de beheerder van Christie's. Gek eigenlijk: Wil je 5000 euro storten op je eigen bankrekening (bijvoorbeeld omdat je de auto van je partner via contant geld hebt verkocht) dan moet je verantwoorden hoe je aan dat geld komt maar geef je een paar ton uit voor -een paar klodders verf op een stuk linnen- kunst dan gaat men ervanuit dat je op een eerlijke manier aan dat geld bent gekomen. Of niet?

Hoe het ook zij: Gisteren een uurtje Pilates gedaan bij een vriendin en vandaag met m'n moeder op stap geweest. Vandaag de belastingaangifte gedaan en een aanvraag ingediend voor de Scholierenvergoeding.

Voor hen die nog immer wachten op het reisvrslag van onze reis naar Tsjechië nog een warmhoudertje: Mijn zoon op de lange latten.13 opmerkingen:

Me! zei

Alles heeft zo zijn voor en nadelen. Die containerdorpen destijds waren een goed initiatief om snel wat te doen aan de erbarmelijke omstandigheden waarin de studenten zaten in de Amsterdamse binnenstad. Fout is uiteraard dat dit een tussenoplossing had moeten zijn en deze dingen allang verschrot hadden moeten worden.

Aukje zei

En niet te vergeten: de containers staan ook nog op steenworp afstand van de Hells Angels. Maar die nodigen de studenten juist uit om langs te komen, echt leuk is dat!
Ik fiets er dagelijks langs naar mijn werk (nu ja, niet tijdens mijn zwangerschapsverlof) en geniet altijd van het uitzicht op de containerwoningen. Het is een bijzonder iets en bovendien is het voor studenten heerlijk om hun eigen woning te hebben maar toch tussen de studenten te wonen. Dat ze dan toevallig bij de Bijlmer Bajes wonen en er af en toe schreeuwende mensen in je tuin staan, is balen, maar je kan het met particuliere gehuurde kamers veel erger treffen.

citrientje zei

echt wel te gek voor woorden dat studenten in containers wonen, niet alleen in amersterdam maar op heel veel plekken staan kantoorpanden leeg waar best gewoont kan worden.

Fran zei

Tis wat.... met die Drentenaren..... en die containers!
Als we daar nou eens kunst van maakten en het verkochten?
Bijvoorbeeld door een container in de achtertuin van die mevrouw met die onze Marokaanse medemens graag ziet gaan. Om vervolgens Drentenaren van af die container te laten plassen..... dat dan weer na te schilderen en te koop aanbieden bij Christies...

Wat zou dat opleveren??

groeten Fran

Terrebel zei

Briljant plan, Fran! In de worden van Captain Picard van de USS Enterprise..."Make it so!"

@Aukje: Natuurlijk zijn deze woningen beter dan niets maar het blijft raar dat de corporaties blijkbaar wel miljarden over hebben voor het bouwen van kantoor-ruimtes die leeg blijven staan en maar een paar ton over hebben voor studentenhuisvesting. Zie ook de opmerkingen van Me! en Citrientje...

Roosnans zei

Over de verlaten kantoren verbaas ik me hier ook altijd. Moet toch niet zo moelijk zijn om daar appartementen voor starters in te maken..???

Lang leve super Fer!!!!
Mooi gedaan!

grtzzzz

Di Mario zei

Ik zal vast stuciefinanciering aanvragen voor mijn prinsesje.. of ben ik te vroeg denk je.

Love As always
Di Mario

curieuzeneuzemosterdpot zei

'gratis onderwijs' heet dat dan??

studeren kost heel veel geld, en ja, je zal maar als knappe kop in een arm gezin geboren worden.

en dat terwijl intelligentie onze (zowel nederlands als belgisch) enige 'grondstof' is.

ReneSmurf zei

Ik vind die containers lelijk, en alleen al daarom ben ik daar op tegen.
Hier willen ze bij Delfzijl ook zoiets neerzetten voor allemaal buitenlands bouwvolk, uit polen of zo, terwijl hun directeuren wel in een hotel mogen.

Anoniem zei

had er al wel heel sporadisch van gehoord maar nog niet zo veel van gezien! Lijkt me niet echt super om in te wonen, maar ja als ik mijn studententijd bedenk, had ik er wel blij mee geweest hoor! (hoewel ik heerlijk woonde aan een grachtje aan de J.van Lennepkade)Studeren kost aanzienlijk, heb nog steeds een schuld...pfff!!
En ben ook al aan het sparen voor mijn kids!!
(zal wel moeten anders zitten ze straks net als mams in de ellende)
Gelukkig ook nog een leuk filmpje erbij! Ziet er geweldig uit!! Groetje Sillyme

MrFrancky zei

ook de studenten dan maar buiten de maatschappij plaatsen samen met de kutmarrokanen en pedo's.
Dat belooft voor de toekomst.

Redstar zei

HEt is idd een grote schande hoe men met de studenten omgaat, maar ook hoe men mede wereldburgers wil aanpakken als zij een beetje lastig zijn.

Mysterycouple zei

Ik ben weleens langs dat containerdorp gereden(net achter de Spaklerweg), terwijl ik het bestaan er niet van wist.. Ik had echt zoiets van OMG wat is dit. Belachelijk dat deze huisvesting ter betaling aangeboden word aan studenten, Zelfs de dieren in Artis hebben een betere behuizing!!!!
Je zou je toch kapot schamen dat je Nederlander bent!!!