Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, februari 11, 2010

Toevallig

Gisteravond was buurvrouw Winonah hier om gezellig samen met mij wat gitaaroefeningen te doen. Vanmiddag was buurvrouw Pieternella hier even terwijl ik net mijn latex outfit aan het bepoederen was nadat ik die gisteren -samen met een aantal andere kostuums (op de hand!)- had gewassen. Verder de badkamer een so[je gegeven en een stapel strijkgoed weggevouwen. Ja, vandaag voelde ik mij weer eens een heuse huisvrouw!

Bij de supermarkt voor de deur kreeg ik een gratis krant uitgereikt. Via de krant verbaasde ik mij weer over wat wij als belastingbetaler allemaal weer mogen gaan betalen.

Bij de Postbank moest je indertijd betalen om je eigen geld op je eigen rekening te mogen storten. Behalve als je het liet storten op een spaarrekening waavandaan je het dan de volgende dag doodleuk overschreef naar je betaalrekening. Toen het ING werd bestond die regel ook nog maar hield het van de loketbeambte af of de regel ook werd uitgevoerd. Gisteren wilde ik geld storten maar mijn kantoor bleek dicht "in verband met serviceverbetering". Op het hoofdpostkantoor kon ik echter probleemloos en zonder te hoeven wachten mijn in Leipzig verdiende Pecunia naar digitaal geld omzetten.

Binnen een jaar of vijf -zo voorspelt men- zal er geen contant geld meer in omloop zijn. De overheid is gestart met een ontmoedigingsbeleid richting winkeliers. Die moeten al betalen om hun dagopbrengst in te leveren maar nog even en dan krijgt men een boete voor het in kas hebben van meer dan (bijvoorbeeld) 200 euro. Het bezit van contant geld nodigt namelijk uit tot winkeldiefstal en aanzetten tot diefstal is verboden.

Natuurlijk is dat maar een smoes van de overheid. In werkelijkheid wil men een einde maken aan de stromen zwart geld die omgaan in dit land. Helaas- zoals wel vaker- heeft men ook in dit geval niet nagedacht. Zonder zwart geld namelijk, krijgt onze economie het nog zwaar. Hoeveel mobieltjes worden opgeladen met zwart verdiend oppasgeld? Hoeveel kleine schilderbedrijfjes raken er straks failliet als men niet meer 's avonds of in het weekend tegen onderhandse vergoeding het plafond mag witten van het buitenhuisje van de een of andere minister of staatssecretaris? U kunt vast zelf nog wel een paar voorbeelden bedenken. Maar uiteraard heeft U zelf nooit ende te nimmer zwart geld betaald of ontvangen. Toch?

Mensen die claimen dat zij niets te verbergen hebben houden wél voor de belastingdienst verborgen dat zij 2 tientjes hebben gekregen door de plantjes van de buurvrouw water te geven tijdens haar vakantie. Sorry mensen, maar dat is gewoon zwart verdiend geld en moet gewoon worden opgeteld bij het bruto inkomen. Ook zo typisch: dat mensen die zeggen niets te verbergen hebben weigeren te vertellen wat er op hun loonstrookje staat. Ook zullen ze nooit vertellen over hun homosexuele ervaring als 15-jarige onder de douche na de gymles. Zelden ook zijn ze eerlijk in het opgeven van het aantal partners dat ze voor de huidige hebben "gehad".

Hoezo "Ik heb niets te verbergen dus ik heb niets tegen camera-toezicht, e-mail controle, telefoontaps en afgifte van vingerafdrukken"? Nou, ik heb toevallig wél wat te verbergen. En wat dat is gaat U hoegenaamd niets aan. Toevallig.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

eerlijk bekennen dat ik ook nooit contant geld heb. lastig voor de collectanten die geen pinding hebben.

citrientje

Me! zei

Voor mij mogen ze al het contant geld afschaffen. Maar wat moet er dan met de bedelaars, en de collectes en, en, en...

HKH zei

Ik heb graag contant geld op zak en bij de 'kleine' grutter maar ook in het buitenland zal contact geld een noodzaak blijven. Maar nu ik dit zo lees is sociaal netwerken niet iets voor jou ;-)

MrFrancky zei

ik heb meestal zo'n 40 à 50 euro contant geld bij voor het geval je niet met de kaart kunt betalen.

Angel zei

Muntjes op zak toch wel zo prettig.
En idd hoe zit het met de buitenlanders die hier bijv. een visje willen kopen. Niet alle buitenlandse pin-passen worden hier geaccepteerd.
Daarnaast zal het skimmen op passen een stuk vermeederen.. Denk niet dat dit zo maar gaat gebeuren.

Liefs, Angel

Renesmurf zei

De overheid is op vele fronten goed bezig, maar zeker niet alle!

Dat overgecontroleer vind ik wat van niks, das gewoon eng, en ze maken het allemaal steeds enger.

Di Mario zei

Ik heb nog veel meer te verbergen.. al is het voor mezelf...

Sommige dingen wil te toch echt niet meer weten.. Van sommige weet ik trouwens gelukkig de naam al niet eens meer.

Love As Always
Di Mario

Redstar zei

Ik hou van contant geld. Maar je kunt nu al geen 5 euro meer opnemen als het niet op je chipknip gaat ...

Wondelgijn zei

Nog iemand hier die nooit 'baar geld' (zoals wij dat noemen) op zak heeft! Ontzettend vervelend,want dan komt de glazenwasser weer aan de deur, blijkt er ineens 5 euro op school nodig te zijn... heb ik dus niet! Grrrr...

Mededeler zei

Ik heb altijd wel wat te verbergen.