Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, februari 15, 2010

Olympische Winterspelen

Gisteravond met de Ferman de gemiste aflevering gekeken van De Nieuwe Uri Geller en aansluitend de verrichtingen gevolgd van de langebaanschaatssters in Vancouver

Vanmorgen een kopje thee gedronken en zitten kletsen met een vriendin in plaats van Pilates-oefeningen te doen. Schande over mij, natuurlijk. Maar na afgelopen weekend moest ik nog even bijkomen. Bovendien had ik behoorlijk last van m'n versleten heup van al dat lopen en hossen. Eigen schuld natuurlijk.

Gelukkig kreeg ik ook aardig wat rust bij het verlengen van m'n rijbewijs. De handeling zelf kostte nog geen tien minuten maar die 2,5 uur in de wachtruimte was voldoende voor een dutje...Dat wil ik elke dag wel! ;-) Net als vrede op aarde en in de mensen een welbehagen...

Wat willen wij nu eigenlijk: dat grenzen verdwijnen en mensen van alle culturen en landen vriendjes met elkaar zijn? Of willen wij de "eigen cultuur" behouden en koste wat kost verdedigen? En wat is die "eigen cultuur" nu eigenlijk? Hoeveel generaties omvat die "eigen cultuur"?

Ik vind het helemaal niet zo vreemd dat mensen ernstig in de war zijn want onder maatschappelijke druk mag je niet discrimineren maar onder maatschappelijke druk moet je mensen van buiten je "eigen cultuur" buitensluiten om "besmetting" van je "eigen cultuur" te voorkomen. Fascinerend, dat verschijnsel "eigen cultuur".

Heeft U dat ook, zo'n "eigen cultuur" en doet U er van alles aan om die te beschermen of verwelkomt U invloeden van buitenaf, wetende dat daardoor die "eigen cultuur" verandert én deels van een ander wordt?

Is carnaval een wezenlijk onderdeel van "de Nederlandse cultuur?" Verreweg de meeste (blanke, christelijke) Hollanders doen niet aan carnaval. En zijn dus blijkbaar niet ingeburgerd. Schaatsenrijden dan. Hoeveel van U keken live naar de verrichtingen van Sven Kramer en Ireen Wüst? Laten we zeggen 5 miljoen mensen. Dan zijn dus nog altijd ruim 10 miljoen mensen niet ingeburgerd.

Erwtensoep eten! In hoeveel procent van de Nederlandse huishoudens stond deze oerhollandse maaltijd op het menu in de afgelopen twee maanden...10...20? Het overgrote merendeel at dus deze winter geen erwtensoep, keek niet naar het schaatsen en deed niet aan carnaval. Allemaal het land uit en Nederland behouden voor zij die erwtensoep eten, schaatsen kijken en verkleed en dronken door de koude straten hossen!

Gaat men later vanavond hossen om de prestaties te vieren van onder andere Jan Smeets op de Olympische Winterspelen?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van:
Dick Francis
Alexander McQueen
Paul van der Sloot
Jan Pen
Nodar Koemaritasjvili
Fredrick Morrison
Viva Leroy Nash
Doug Fieger

11 opmerkingen:

Me! zei

Ik ben een echte wereldburger. Mij maakt de afkomst niet uit van wie naast mij woont.

Angel zei

Ach ja, met carnaval groei je op (ik dus) - of niet natuurlijk. Je wordt er mee besmet, positief dan wel. Vier het niet zo heftig, maar ons dorp staat flink op de kop. ennuuh een biertje pakken
(of twee, dr..)is best gezellig!

Liefs,

Redstar zei

Ik heb het schaatsen niet gezien nee.

MrFrancky zei

carnaval is "je laten gaan" voor de vasten begint. Hierdoor krijgt het een christelijk karakter maar het is niet gebaseerd op de bijbel of andere oude teksten of tradities. Vandaar dat vele christelijke takken hier niet wensen aan mee te doen.

Di Mario zei

Die snert en schaatsen staan bij mij aangestreept.... maar carnaval. pfffff. Dat is toch geen feest voor mij.

Love As Always
Di Mario

Anoniem zei

Allemaal eigen cultuur, samen een nieuw cultuur.

Citroentje

Renesmurf zei

Cultuur in Nederland is bijvoorbeeld de streektaal. Maar ook andere mensen hun moskee gunnen. Zo is Nederland, dat is onze cultuur.

curieuzeneuze zei

eigen cultuur?

da's volgens mij net zoiets als een 'eigen persoontje'?
dat is ook constant onderhevig aan veranderingen!
stilstaan is ook hier achteruitgaan!

stel dat we nog dezelfde levenswijze hadden als onze grootouders????

waarom zouden we dan wèl dezelfde, zogenaamde 'eigen' cultuur willen handhaven???

klaproos zei

vandaag sta ik stil bij het overlijden van de echtgenoot van een lieve vriendin.
kees korstanje....

hij staat niet in je lijstje.....
omdat het geen bekende personage is.
maar in de harten van veel mensen
staat hij als nummer 1
te boek

bl@nkie zei

Ik ben gek op schaatsen kijken en ik hou niet van carnaval! Uhhh Ter, je bedoeld toch Jan Smeekens? ;-)

Terrebel zei

@Bl@nkie: Oeps! Mart Smeets/Jan Smeekens...*Bloos*