Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, oktober 29, 2009

Uitlaatklep

In de kroeg gisteravond raakte ik in gesprek met een jongeman uit Litouwen. Wij spraken vooral Engels dat ik een beetje kon aanvullen met de paar woorden die ik ken uit het Russisch, Pools en Tsjechisch-talen die verwantschap hebben met het Litouws. Mijn gesprekspartner werd blij verrast door het enige dat ik in zijn moedertaal kan zeggen:"Laat ons drinken".

M'n zoon's mentor en ik waren in de kroeg na afloop van een boeiende avond op het Gymnasium waar mijn zoon het een en ander wordt bijgebracht. Het begon met de jaarvergadering van de ouder-vereniging waarbij het vooral opviel dat er sprake was van een overschot op de balans. Volgend seizoen zit er dus wellicht een extra uitje in voor de leerlingen!

Op een andere school -zo hoorde ik- ging het zo goed met de financieën dat er een uitje was georganiseerd voor de ouders! Persoonlijk vind ik dat wat te ver gaan want al het binnenkomende geld dient ten goede te komen aan de leerlingen. Daarnaast mogen de leraren van mij wel eens een borreltje maar om nou met gemeenschapsgeld de ouders naar de Efteling te sturen!?

Fijn hoor, dat scholen voor allochtone leerlingen bijna twee keer zoveel subsidiegeld ontvangen dan voor autochtone leeftijdsgenoten. Maar laat men dat geld dan bijvoorbeeld steken in extra taalonderwijs. Bijvoorbeeld voor de ouders van allochtone leerlingen opdat die dan makkelijker hun kinderen met het huiswerk kunnen helpen.

Dat kinderen slecht leren ligt lang niet altijd aan de jongelui zelf maar vaak door gebrekkig inzicht van de ouders of andere invloeden. Dat vertelde ook Rita Kohnstamm die later op de avond een lezing gaf.

Zij sprak over pubers en de problemen moeilijkheden waar die mee te maken hebben in de huidige tijd. Denk bijvoorbeeld aan de versexualisering van de maatschappij. Overal zien jongeren tekenen die erop wijzen dat sex heel normaal is en niet langer is voorbehouden aan volwassenen.

Het is waar dat jongelui tegenwoordig rond hun 17e voor het eerst de liefde bedrijven waar de ontmaagdingsleeftijd bij hun ouders rond het 19e levensjaar lag. Het is echter ook waar dat het allemaal reuze meevalt en het vooral aan de media ligt dat wij ons druk maken over loverboys en breezersletjes. Natuurlijk: het komt voor. Maar dat was ook al zo tijdens de puberteit van onze grootouders.

Overigens is ook hier duidelijk sprake van een cyclus van 50 jaar (wie had die theorie ook alweer bedacht?) waarin mensen vrijer en vervolgens weer conservatiever worden. En geen zorgen: de huidige jeugd denkt stiekem heel erg behoudend. Opstandig gedrag is alleen maar ingegeven door een drang naar zelfstandigheid. Ga maar na: Wie 15/16 jaar is is fysiek uitstekend in staat voor zichzelf te zorgen maar onze maatschappij is daar nu eenmaal niet op ingericht.

Vanaf hun geboorte zijn onze kinderen gewend dat alles voor ze wordt geregeld en dat zij nooit hun eigen gevechten hoeven te leveren. Maar de aandrang tot opkomen voor je rechten (Ook al weet je dat je meer rechten hebt dan je (groot-)ouders ooit hadden) is er wel degelijk en ook jongeren hebben af en toe behoefte aan een uitlaatklep.

De link van vandaag maakt het mogelijk verscheidene (Nederlandstalige) dialecten te luisteren. (Via Macblogt.nl)


Geen opmerkingen: