Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, september 29, 2009

Piemel

Gistermiddag kwam de Ferman het huis binnen onder het mompelen van "Tien". Dat bleek het cijfer dat hij had ontvangen voor zijn proefwerk Frans. Een paar uurtjes later kwam hij thuis met een diploma: De tweede kyu (bruine band met eerste slip) voor karate. Ik ben zo ontzettend trots op die gast! Zulke goede resultaten terwijl hij weet dat ik al meer dan tevreden ben, zou hij met een krap zesje thuiskomen. Ook een enkele onvoldoende vind ik zeker geen ramp.

"Bij een natuur-ramp in een gebied van de aarde waar U tot zojuist nog nooit van gehoord heeft zijn maar liefst 5 mensen omgekomen." Sorry, maar een natuurramp waarbij "maar" 5 mensen het loodje leggen is in mijn ogen "barre weersomstandigheden". Op de Filipijnen heeft Moeder Natuur echt groot huisgehouden. Vreselijk om huis en haard en geliefden te moeten verliezen aan een modderstroom. Maar om nu een heftige regenbui waarbij 5 mensen omkomen een natuurramp te noemen...? Maar ja, het woord "natuurramp" verkoopt nu eenmaal meer kranten. Kijk, als één van de vijf doden Peter R. de Vries zou zijn, kun je beweren dat er een natuurramp is omgekomen...

Begrijp me niet verkeerd; Peter is vast een heel aardige man die echt gedegen onderzoek doet en daarbij toevallig regelmatig stuit op dossiers die als vanzelf in de vuilnisbak in zijn achtertuin opduiken. Ik ben gewoon geen fan van'm. Echt niet. Gelukkig mag ik dat beweren want Peter is blank. Ware zijn huid donker gekleurd dan was mijn opmerking niet politiek correct geweest. Sowieso natuurlijk onzin, al dat onderscheid maken op huidskleur, sexuele voorkeur of soort geslachtsdelen. Toch doet ook de overheid graag mee met uitingen van racisme:

"Bij gebleken gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een vrouw/minder-valide/allochtoon". Persoonlijk lijkt het mij verschrikkelijk denigrerend om een baan te krijgen omdat je puur toevallig borsten hebt/in een rolstoel zit/Nederlands praat met een vreselijk Noord-Afrikaans nep-accent. Maar het is nog altijd beter dan de baan sowieso krijgen omdat je bijvoorbeeld een gehandicapte vrouwelijke allochtoon bent zodat het bedrijf in kwestie met je kan pronken en de wereld kan laten zien hoe politiek correct het wel niet is. (Typische combinatie in de Nederlandsche taal, dat "wel niet". Maar dat terzijde.) Ik kreeg ooit zo'n dame als chef (danwel cheffin, afhankelijk van of U geëmancipeerd was in de seventies danwel in de nineties): Vrouw vanwege uitgerust zijn met borsten en vagina, allochtoon vanwege donkere huidskleur en onmiskenbaar Surinaamse tongval en gehandicapt vanwege onmiskenbaar Surinaamse tongval én bezit van IQ van minder dan 85. Dat werkt niet jongens! Zet gewoon de meest geschikte persoon op de betreffende functie. Al dan niet in bezit van (eventueel donker gekleurde) piemel.

De link van vandaag (Engels) gaat over artiesten die het gesodemieter van de platenlabels en organisaties als Buma/Stemra meer dan zat zijn. Met dank aan Leibele.


Geen opmerkingen: