Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, maart 17, 2009

Twitter

Maar liefst 25.000 mensen hebben protest aangeketekend tegen de komst van een mega-kuikentjes boerderij in Noord-Holland. Kippenboer Erik Weel wilde een plek voor het houden van 1,6 miljoen kuikentjes. De Partij voor de Dieren is hier tegen "omdat dat er zo veel zijn" en een goed leven voor die arme dieren niet kan worden gegarandeerd." Volgens de rekenmethode Ab Klink is eigenlijk het grootste deel van de Nederlandsche bevolking voorstander van de mega-kuikentjes boerderij "want ruim 15 miljoen mensen hebben juist niet geprotesteerd" (Weet U nog, het bezwaarschrift inzake het EPD?). Toch is de komst van de boerderij tegengehouden en spreekt de PVDD van een overwinning van de democratie. 

De PVDD pakt het in elk geval beter aan dan het DBF én boekt meer winst. Het DBF claimt tegen geweld te zijn maar steekt wel slachterijen in de fik en vernielt moedwillig andermans eigendom. Met grof geweld. Bovendien zorgt het DBF er op die manier voor dat naast de dieren die "dankzij het DBF" ontsnappen er meer dieren gefokt en gevangen moeten worden. Een aktie die de prijs van een stukkie vlees verhoogt én ervoor zorgt dat nog veel meer dieren onnodig lijden.

Uit sympathie met de PVDD hebben wij daarom vandaag vegetarisch gegeten: rijst met kip en groenteprutje. Huh? Maar kip is toch niet vegetarisch? Ik vind ook van niet maar volgens sommige vegetariërs is het spul dat aan de botten van vissen zit "vis". Nou, dan heet dat spul dat bij kippen aan de botten zit "kip"...;-)

Begrijp me niet verkeerd: ik ben het eens met het sentiment. Natuurlijk worden op te grote schaal dieren verkeerd behandeld en om het leven gebracht maar wie is er bereid 12 euro neer te tellen voor een kippeboutje van een kip die maandenlang liefdevol is opgevoed, vrij mocht rondscharrelen en niet allerlei rotzooi kreeg ingespoten of te eten kreeg? U weet wel: zo'n kip waarvan er een stuk of 12 op een erf rondlopen en die mensen dan zo schattig vinden? Ik niet.

Je kunt nu eenmaal niet goedkope kipnuggets eten én verwachten dat de beesten in kwestie (vaak kalkoenen trouwens...) een luxe-leven leiden voordat zij voor onze consumptie langzaam worden gewurgd danwel (zoals met de eendagskuikentjes) levend in de gehaktmolen worden gepropt. Beseft men wel dat met de lusten ook de lasten komen?

De politie van Amsterdam besefte daags na de ontruiming van de Ikea en de Mediamarkt (en waarom wél de Mediamarkt ontruimen en niet de kantoren erboven en waarom niet het gebied afzetten maar passanten gewoon toestaan bij de Mediamarkt naar binnen te kijken? Als er écht iets was gebeurd had de politie ook hierdoor enorm op de falie gehad. en volkomen terecht) dat zij een enorme blunder had begaan door mensen te arresteren die nergens iets mee te maken hadden:

"Een broer van de schoonzus van zijn vader" (zo leerde ik vanmorgen deels via Isabelle) was betrokken bij de aanslagen in Madrid en nadat een anoniem vrouwspersoon met een pre-paid mobieltje vanuit Brussel met de Nederlandse politie had gebeld werden er diverse arrestaties verricht. Nu hoop ik maar dat de politie écht haar best doet om de bewuste dame op te sporen. Kijk, wanneer men al weet hoe zij belde, waarmee en waarvandaan zou dat verder een klein kunstje moeten zijn. De onterecht opgepakte familie hoort uiteraard nederige excuses te ontvangen. Giel Beelen vroeg zijn luisteraars en Twitter-volgers vanmorgen te komen met "excuses die eigenlijk niet kunnen".

Zo kwam ik tot:"Tsja sorry, maar je bent zwart en je woont in de Bijlmer dus je begrijpt de vergissing wel"; "Ik dacht echt dat er dynamietstaven onder Uw burka zaten. Ik kon toch niet weten dat U uw BH was vergeten?" en "Het spijt me dat jullie de Ikea en de Mediamarkt niet hebben opgeblazen...eh..."

Op Twitter gaan de zaken razendsnel. Neem bijvoorbeeld het bericht dat Ronald Giphart een roman is begonnen op Twitter, een heuse Twiterroman: Op uitnodiging schrijven mensen de volgende zin in maximaal 140 lettertekens. Gisteren op het nieuws maar al veel langer op Twitter....

De link van vandaag verwijst naar een droom van vannacht (het is de bovenste in de rij).


Geen opmerkingen: