Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

vrijdag, maart 06, 2009

Dragen

Boek nummer vijf van dit jaar is "Ik heb de koning van Engeland bediend" van Bohumil Hrabal en verhaalt op prachtige wijze over het leven in Tsjechië en met name in Praag tussen ongeveer 1935 en 1955.

Die arme Geert Wilders. Nu is uitgekomen dat onze eigen koningin in wezen twee nationaliteiten bezit zou zij ook afstand moeten doen van haar openbare functies. Om over haar in Canada geboren zus nog maar te zwijgen. Met een truc (de kamer waarin zij werd geboren werd tijdelijk tot Nederlands grondgebied verklaard) werd zij toch als Nederlandse geboren. Net als in een aflevering van Law and Order laatst toen een anti-semiet erachter kwam dat zijn -inmiddels overleden- vrouw Jodin was. En dus ook zijn dochter. Het blijft voor mij een raadsel dat mensen anderen oprecht kunnen haten vanwege hun (vermeende!) afkomst.

Vreemdelingenhaat is niets nieuws en is onderdeel van een eeuwenoud verdedigings-mechanisme: in ons gebied is al nauwelijks genoeg voedsel voor onze eigen stam. Anderen kunnen dus maar beter uit de buurt blijven. Inmiddels kan rustig worden gesteld dat er geen reden meer is voor deze houding. Althans, niet in ons rijke westen. Rijk, inderdaad want zeg nu zelf: eet U echt minder sinds er wordt verteld dat wij midden in een kredietcrisis zitten?

Natuurlijk is het niet leuk om wat minder te besteden te hebben en nog maar 6 Playstation-spellen te kunnen kopen per jaar in plaats van de gebruikelijke tien. Vervelend om nog maar één keer per jaar op vakantie te kunnen gaan in plaats van de vroegere twee of soms zelfs drie keer. Maar is dat nu echte armoede?

Neen, dan ijsman Ötzi: die was zo arm dat zijn vakantie bestond uit een voettocht over de Alpen. Zo arm dat hij zijn eigen tattoo's moest zetten en zo arm dat hij letterlijk al zijn bezittingen bij zich kon dragen.

De link van vandaag gaat over Fermi's Paradox: als er al buitenaards leven is, waarom zien wij daar dan geen bewijzen van?


Geen opmerkingen: