Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, januari 28, 2009

Hart

"Haring Arie" is boek nummer twee van dit jaar en vertelt het levensverhaal van Adriaan Elpert, ook wel bekend als Arie de Zeeman en Arie Haring. Arie was een heuse penose-jongen uit de tijd dat criminelen nog volgens een soort van erecode leefden. In de trant van: Je blijft met je jatten van dieren en kleine kinderen en je jat niet van mensen die minder hebben dan jijzelf. Het boek is uitgekomen in hetzelfde jaar dat Roeland Kerbosch een documentaire uitbracht over eht leven op de Walletjes met daarin een prominente rol voor voornoemd figuur. Boek en documentaire komen uit 1968.

Ik ben van een jaartje eerder en het is misschien wel daarom dat ik jongeren niet altijd begrijp. De oudergesprekken bieden dan ook uitkomst. Zo ook gisteren toen ik samen met buurman en mentor Vincent bij drie verschillende docenten van m'n zoon aan tafel schoof. In overleg kwamen we met een mooi plan waarmee wij hem nog beter kunnen steunen in zijn streven om zonder doubleren zijn einddiploma te halen.

Misschien moet iemand ook maar de NS steunen in deze barre tijden want terwijl in Rotterdam (sterkte, Rotterdammers! De RET heeft al 250.000 klachtenformulieren laten bijdrukken dus dat komt helemaal goed.) vanaf morgen alleen nog maar kan worden gereisd met de OV-chipkaart, gaat het nog zeker drie jaar duren voordat het stukje plastic ook op de trein gemeengoed is geworden.

Als je de kranten leest lijkt het willekeurig doden van anderen ook gemeengoed maar dat lijkt natuurlijk alleen maar zo. Niet dat het niet erg is dat ene Kim van Gelder een leidster en twee babietjes vermoordde in het Belgische Dendermonde maar zouden al die mensen die zo hard hun afschuw uitroepen over deze daad eigenlijk wel beseffen dat gemiddeld per dag wereldwijd 28.000 kinderen sterven door gebrek aan eten, schoon drinkwater of medische voorzieningen? Maar liefst 2 miljoen kinderen sterven jaarlijks op de dag van hun geboorte door de slechte omstandigheden waaronder zij ter wereld komen.

Prima om te rouwen om de moord op twee babies maar dat er mensen zijn die daadwerkelijk wat kunnen doen om het wereldwijde kindersterftecijfer te verlagen en dat doelbewust nalaten zijn inmijn ogen in feite massamoordenaars. Door deze nietsontziende types breekt m'n hart.

De link van vandaag is een handige talen-huiswerksite.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van John Updike

Geen opmerkingen: