Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

vrijdag, november 28, 2008

Schande

Vanmorgen zat ik in de lokale pastorie aan het verjaarsontbijt van buurvrouw Hetty. Het feestje werd voorafgegaan door een korte mis en voor mij als niet-katholiek was het eventjes apart om de zegen te mogen ontvangen. Best wel koel!

Net als het in aanmerking komen voor een buurtprijs.

Gisteravond was ik met buurvrouw Hetty, haar man Vincent en mijn zoon naar de uitreiking van de Beter Buurtprijs. Behalve dat ik in het betreffende theater vriendinnen Iris en Elsa tegenkwam ontvingen de buurvrouw en ik voor haar idee een troostprijs: twee vrijkaartjes voor dierentuin Artis.

Natuurlijk waren er later aan de bar mensen die blijk gaven van hun sympathie richting die arme beesten die daar opgesloten zitten te wezen. Grappig vond ik dat één van hen acht uren per dag achter een bureau zit waarvan de stoel nauwelijks naar achteren kan om zich vervolgens op te sluiten in een metalen koekblik waarin hij vastgesnoerd zit aan een stoel om vervolgens thuis gebruik te kunnen maken van een ruimte van nog geen vier vierkante meter omdat de rest wordt ingepikt door vrouw en kinderen. Hoezo hebben dieren te weinig ruimte? Accoord: die dieren hebben meestal geen keus. Aan de andere kant: hoeveel keus heeft de gemiddelde mens in het vergroten van zijn leefruimte?

In Mumbai (of Bombay zo u wilt) waren onlangs mensen die op brute wijze inbreuk hebben gepleegd op de leefruimte van anderen. Vele onschuldigen vonden de dood en ongetwijfeld gaven regeringen en andere bedrijven uiting aan hun afgrijzen over deze onvergeeflijke daad van agressie.

Ook de Nederlandse regering vond het heel erg wat er was gebeurd. Maar ja, die vond het ook heel erg dat indertijd duizenden onschuldigen zijn vermoord tijdens de politionele acties. Hoewel Hans van Baalen vindt dat de Japanse regering haar excuses moet aanbieden aan de zogeheten "troostmeisjes" vindt hij dat de nabestaanden van de door Nederlandsche soldaten uitgevoerde slachtpartijen in het voormalig Nederlands-Indië niet moeten zeuren "want het is zo lang geleden".

Het is niet zo lang geleden dat werd afgesproken "iets te doen" aan de exorbitante beloningen van topmensen in het Nederlandse bedrijfsleven. De inkt waarmee die afspraken zijn opgeschreven is nog niet droog of het wordt bekend dat ene Gerrit Zalm als directeur van de combinatie Fortis/ABN Amro niet alleen een jaarsalaris ontvangt van driekwart miljoen maar ook nog'ns een ton bonus krijgt voor elke miljard waarvoor de bank-combinatie verkocht gaat worden. Oppositie-partij SP en coalitie-partij CU riepen terecht in stereo: Schande!

De link van vandaag is voor hen die op zoek zijn naar een rijmwoord (Sinterklaas!), een vertaling naar of van een populaire vreemde taal, de juiste spelling of de correcte vervoeging van een woord.

Geen opmerkingen: