Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, maart 11, 2008

Heet

Na jaren van speculeren en afgaan op de teksten van Anne Frank weet de wereld eindelijk hoe haar heimelijke liefde, Peter Schiff, eruit zag. Een inmiddels 81-jarige oud-klasgenoot van de in Auschwitz omgekomen jeugdliefde van Anne Frank kwam aanzetten met de foto die hij van Lutz Peter Schiff kreeg toen de twee jongens afscheid van elkaar namen in Berlijn. Overigens betreft het niet de Peter die anderhalf jaar lang Het Achterhuis deelde met de schrijfster van het beroemdste dagboek ter wereld.

In de tijd van Anne Frank was het vrij gebruikelijk om te lopen naar school of werk. Ik doe dat ook. Niet alleen is het praktisch aangezien de tram er langer over doet, een auto teveel geld kost (van het parkeergeld alleen al kun je na een week een prima tweedehands fiets kopen!) en ik niet van fietsen houd. Ook zie je zo nog'ns wat. Bijvoorbeeld leerlingen van de groep 8 waar ook m'n zoon deel van uitmaakt, onderweg naar museumles. Of de vriend van een zomerkamp-collega. Of de vader van een dartvriend van je kind. Of de vader van een klasgenote van datzelfde kind. Of een buurman.

Zo lopend en mensen bekijkend kun je je veel afvragen. Hoeveel van die mensen zijn bijvoorbeeld vegetarier en hoeveel daarvan zijn dat principieel? Eten zij bijvoorbeeld geen vlees omdat zij het zo zielig vinden voor de dieren in kwestie die het loodje leggen en dat vaak op bijzonder onprettige wijze? Maar waarom eten zij dan vaak wel vis? Zijn vissen geen dieren dan?

Ook kun je je afvragen hoeveel van die mensen daadwerkelijk nuttige arbeid verrichten. Behoeden zij gebouwen voor instorten, helpen zij hulpbehoevende ouderen of kinderen? Produceren zij goederen of diensten die het leven aangenamer maken voor velen of maken zij samen met vele anderen deel uit van het complot dat "Verborgen Werkloosheid" heet?


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Henk Bakker Sr.

Geen opmerkingen: