Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zaterdag, mei 12, 2007

Doen

Was gisteren met m'n moeder en zoon bij een tentoonstelling gericht op de laatste dagen van Verpleeghuis De Amstelhof. 324 Jaar lang deed het gebouw aan de Amstel dienst als verzorgingshuis. Eerst voor oudere dames en later ook voor mannen. Het was (met name voor m'n moeder) eventjes vreemd om rond te lopen in een gebouw dat zes weken lang dienst deed als verblijfplek. Omdat het al bijna helemaal was gestript van herkenningspunten zag vrijwel niets er meer bekend uit. Behalve dan die ene mede-bewoner. Er liepen ook van die sjieke mensen rond. U weet wel: van die mensen die "restaurant" uitspreken zonder "t" op het einde maar mét dichtgeknepen neus bij het uitspreken van de laatste lettergreep. Het gebouw is nu in handen van de Russische maffia...eh...ik bedoel natuurlijk van eerlijke Russische zakenlui die er de Hermitage gaan vestigen. Een mooie plek om Russische kunstschatten te behoeden voor de klauwen van de op handen zijnde revolutie. Al weet Poetin die al heel lang uit te stellen. Een hele prestatie!

Vriend Richard en ik weten goed hoe je toch kunt presteren. Zélfs met gebruik van enige hoeveelheid alcohol. Dat bewezen wij elkaar door gisteravond een aantal stellingen onder vuur te nemen en letterlijk na een n-aantal minuten het stokje van verdediging over te nemen van elkaar. Het excuus dat jongeren tegenwoordig leven onder een enorme prestatiedwang telt voor mij dus niet. School, familie en leeftijdgenoten zouden jongeren onder druk zetten en onder last van deze prestatiedwang zouden met name jongens aan de drank en andere drugs gaan. Wat een onzin! Welke druk van school? Die vier boeken per jaar die ze moeten lezen? Die enkele leraar die verwacht dat ze geen rekenmachine gebruiken bij het optellen van 12 en 24? De gymjuf die ze een onvoldoende geeft omdat ze drie keer per maand ongesteld zijn? En de druk van huis dan..."Vergeet je niet dat je vandaag naar school moet?"-"Mam, bemoei je er niet zo mee want ik heb het al zwaar genoeg omdat ik gisteren van MSN ben afgegooid!? Kun je pap niet even bellen en vragen of-ie langskomt om naar m'n computer te kijken? Ik ben er ziek van en ga daarom niet naar school voorlopig...*Zucht*". Dan is er nog de druk van leeftijdgenoten..."Wat!? Durf jij niet eens een hakenkruis te schilderen op de auto van Cohen van wiskunde? Wat ben jij nou voor een watje? Tsss..."

Het valt niet mee om jongere te zijn in de huidige tijd en maatschappij en generaliseren is best wel'ns leuk...;-)

Veel mensen generaliseren darters ook graag: "Dat zijn toch allemaal van die mannen met dikke buiken die hun dartarm oefenen door vaak grotre glazen bier te hijsen?" Ook politici worden vaak over één kam geschoren:"Da sijn allemoal sakkevulles!" Hoewel generaliseren vaak terecht een oorsprong heeft moet je het toch maar niet doen...

Geen opmerkingen: