Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, augustus 30, 2006

De wet

De wet

Krantenkoppen kunnen errug misleidend zijn. Niet alleen de klassieker "Scheveningse kust gevaarlijk" (meisje klaagt krant aan omdat haar vriendje voortaan weigert haar te kussen!) brengt lezers op het verkeerde been maar ook voor het lezen van de artikelen bij de volgende koppen verwachtte ik iets anders te lezen:"Treinen te kort" (de gemiddelde trein is in mijn ogen toch vrij lang) en "Acht maanden cel voor baby in wasdroger" (Wat!? Gaat Donner al zo ver dat hij babies in het gevang laat werpen voor het in een wasdroger kruipen!?"). Vroeger bemoeide een hoofdredacteur van een krant zich nog met de inhoud van het blad en vaak bepaalde hij of zij de koppen én hield toezicht op de inhoud. Tegenwoordig heeft iedereen haast en dat gaat merkbaar ten koste van de kwaliteit.

Tegenwoordig vindt men het ook noodzakelijk dat dienstverlenende instellingen winst maken terwijl ooit het bereiken van een break-even point voldoende was om bestaansrecht te garanderen. Zo kon het gebeuren dat het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in de verkoop werd gedaan en woningbouwverenigingen De Key en Het Oosten, samenwerkend met zorgstelling Cordaan het pand met toebehoren zouden kopen. Zij zien daar echter van af omdat het niet mogelijk blijkt een "verantwoord ondernemingsplan" op te stellen. Met andere woorden: de winstverwachting is te laag. Of mensen er goed verzorgd kunnen worden, prettig kunnen ouder worden of de vroedvrouwenopleiding kunnen volgen doet niet ter zake. De winstverachting...eh...winstverWachting: die is pas belangrijk.

Bij de Nederlandse Spoorwegen is het al niet veel anders. Nadat staatssecretaris Drs. Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus besloot om buiten de kamer om de nieuwe dienstregeling goed te keuren mag nu minister Peijs de kamer uitleggen waarom de zwangere staatssecretaris haar werk niet gedaan heeft, namelijk het uitvoeren van regeringsbeleid. Intussen verdedigt het management van de NS de nieuwe dienstregeling, meldt het nieuwsbericht. Het zou pas nieuws zijn wanneer om het eender welk management dan ook zou toegeven verkeerd bezig te zijn.

Ik hoop die dag nog mee te maken.

De dag van vandaag bracht ook hoop: namelijk dat m'n moeder binnen afzienbare tijd weer volledig mobiel is. Vandaag ging zij voor het eerst sinds tijden over de markt struinen. Weliswaar begeleid door zoon en kleinzoon maar desalnietemin geen geringe prestatie voor iemand die nog herstellende is van een hersenbloeding.

Bij thuiskomst was het antwoordapparaat flink aan het knipperen: maar liefst vijf mensen verlangen mijn medewerking voor het een of ander: de een wil mij interviewen, de ander wil mijn maten weten. Verder mag ik een stukje schrijven, verzoekt men mijn aanwezigheid op een bijeenkomst en wil men mij een extra dagje tewerkgesteld zien.

Na het plegen van de nodige telefoontjes, het versturen van een paar e-mails en het schrijven van een verslagje een aflevering Star Trek: Next Generation gekeken voor het avondeten waarna ik m'n zoon meenam naar een voorbespreking van Fucques les Balles, het grote feest van "Erwin Olaf en de Meubelstukken" op de NDSM-werf aankomende zaterdag. Het is mij wederom gegund eraan mee te werken.

Wat betreft het CDA, de VVD en de PVDA moeten jongeren voortaan verplicht meewerken aan zogeheten "bootcamps", ook wel ooit "prep camps" genoemd. Deminder vleiende benaming is "heropvoedingskampen". Ruud Lubbers sprak liever van "kampementen". Oorspronkelijk bedoeld om criminele jongeren weer in het gareel te krijgen maar inmiddels ligt het in de bedoeling van de nazi's...pardon...CDA, VVD en PVDA om ook probleemjongeren zonder strafblad in barbaarse tentenkampen omheind met prikkeldraad, zoeklichten en gewapende wachten op te sluiten. Ziet U het beeld al voor zich? En hoe noemde Uw opa zo'n kamp ook alweer waar mensen tegen hun wil en onder streng regime moesten verblijven? Hedy D'Ancona van de PVDA sprak van "concentratiekampen" toen zij in 1993 Ruud Lubbers hoorde praten over het verplicht heropvoeden van jongeren. Zou zij er nog steeds zo over denken? Het feit dat het momenteel juridisch onmogelijk is mensen die geen crimineel zijn toch als zodanig te behandelen deert sommigen toaal niet. Neem CDA-kamerlid Eddy van Hijum over de Nederlandsche wet op dit gebied:"Dan zorgt staatssecretaris van Hoof maar dat de wet wordt aangepast." Premier (maar hoe lang nog?) Balkenende is het met hem eens en laat de mogelijkheid onderzoeken om de heropvoedingskampen toch in te voeren, desnoods door het wijzigen van de wet.

Geen opmerkingen: