Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 13, 2005

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Het wordt heel subtiel gebracht:"Problemen met kinderen moeten voorkomen kunnen worden." Klinkt prachtig maar is niet meer dan een legitimatie voor de invoering van het Burger Service Nummer (BSN) en het aanleggen van een elektronisch dossier van iedereen die in Nederland wordt geboren. Meerdere partijen mogen gegevens toevoegen aan dat alomvattend dossier. Zo kan de GG&GD het melden wanneer een kind een oogafwijking vertoond, kan de school laten vermelden dat een kind leerproblemen heeft, kan een rechtbank laten opnemen dat de ouders in scheiding liggen, de politie toevoegen dat Jantje als zes-jarige een appel heeft gejat bij de groenteboer, het RIAGG melding maken van het feit dat de tiener het moeilijk had na het verlaten zijn door de eerste grote liefde die herinneringen terugbracht aan de scheiding van zijn/haar ouders, etcetera.
De dienst die deze informatie mag beheren krijgt daardoor enorm veel macht en mogelijkheden. Is dat wenselijk? En hoe wordt voorkomen dat gegevens worden verkocht aan de hoogste bieder? En hoe wordt voorkomen dat er wordt gesjoemeld met de gegevens? En wie mag die gegevens allemaal inzien? En wijzigen? En wie houdt daar toezicht op? Iets te veel vragen naar mijn idee. En ik kan geen antwoord bedenken dat toereikend genoeg is. U wel?

Soms is het gewoonweg praktischer de vragen te stellen op iets kleinere schaal, zoals deelraadniveau. In het kader daarvan vroeg ik stadsdeelvoorzitter Anne Marie Hoogland hoe een gladde en gesloten aluminium koepel kan dienen als speeltoestel. Binnen enkele minuten ontving ik antwoord van mevrouw Hoogland zelf. Goed, niet?
"Binnenkort neemt de betrokken ambtenaar contact met U op."

En nu maar afwachten of de deelraad hier antwoord op heeft of zouden zij, net als het Openbaar Ministerie, lijden aan tunnelvisie? "Een bord voor je kop hebben" wordt dat ook wel genoemd. Ookwel "Uit puur eigenbelang weigeren rekening te houden met de noden van andere betrokkenen." Het Om heeft "per ongeluk" bewijsmateriaal in de zaak Nienke Kleiss achtergehouden. Een hele opluchting voor de nabestaanden, voor haar 11-jarige vriendje Maikel die wekenlang als verdachte te boek stond en tijdens alle verhoren nooit op zijn rechten is gewezen en voor de onschuldig veroordeelde Cees Borsboom. Gelukkig maar dat niet met opzet bewijsmateriaal is achtergehouden! En nu maar afwachten hoeveel "steekjes" het OM zal laten vallen inzake de ontvoering van Claudia Melchers, de 37-jarige dochter van multi-miljonair Hans Melchers. Zij werd vandaag ontvoerd uit haar woning in Amsterdam-Zuid.

Ferdinand heeft nog steeds buikproblemen (het schijnt te heersen) dus hield ik hem ook vandaag nog thuis van school. Omdat het mooi weer was zat hij lekker in de tuin te lezen. Om er even uit te zijn brachten wij een bezoek aan de bibliotheek. Een groot deel van de middag hield hij zich bezig met een hersenkraker in de trant van "De Noor woont naast de Engelsman en de Spanjaard heeft een hond die twee keer zo oud is als de kanarie van de Ier die whiskey drinkt. Wie drinkt er water en wie houdt van zebra's?" Tot groot plezier van buurvrouw Hetty (van wie hij het puzzelboekje in kwestie had gekregen) kreeg hij de puzzel binnen het uur opgelost met enige hulp van zijn vader. Errug knap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!