Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, juli 31, 2005

Zorgstelsel

Zorgsstelsel

Googlewhack:
"duits zwemteam"

Steeds meer Nederlanders hebben hulp nodig bij schuldsanering, zo blijkt. De verwachting is dat dat aantal bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006 nog verder zal stijgen. Pandjesbazen in al hun verschijninsvormen (Stadsbank van Lening, Cashconverters) en financiële instellingen (Lenen.nl, Postbank) varen er wel bij. In ieder geval kan de consument het een en ander zelf in de hand houden. Zolang de instellingen geen stiekeme onderhandse (prijs)afspraken maken kan men zelf de mate en vorm van dienstverlening en bijbehorende prijzen vergelijken. Hoeveel mensen zullen dat ook daadwerkelijk doen? Het grootste probleem met het nieuwe zorgsysteem is dat mensen in de lagere inkomensgroepen vooraf een compensatie krijgen om de verhoogde kosten enigszins te kunnen opvangen. Veel mensen (U natuurlijk niet) kunnen de neiging moeilijk weerstaan om geld dat op hun rekening staat uit te geven alsof het van hen is.
Net als bij de nieuwe wet op de kinderopvang is dat ook hier absoluut niet het geval. Natuurlijk kan de basispremie voor de nieuwe vorm van ziekenfonds ook simpelweg inkomensgerelateerd worden gemaakt maar dat is vast te simpel gedacht.

Ingewikkeld denken hoefde ik dit weekend niet, behalve dan misschien bij één van de twee vergaderingen van gisteren. Vanmorgen bleek het te regenachtig voor Pencak in het Park maar de repetitiruimte waar wij (vandaag slegs met z'n drietjes) repeteerden voor The Rocky Horror Picture Show is gelukkig overdekt. Na de repetitie gezellig bij m'n moeder langs om ondermeer een hapje avondeten mee te eten en o ja, ook om haar te "verlossen" van de drukte die een kleinzoon in huis kan brengen.
Wellicht is buurvrouw Johanna vanmorgen onverrichter zake langsgeweest voor het bezoeken van onze zoon maar als zij en haar vriend beiden hun voicemail niet afluisteren ga ik mij niet schuldig voelen. Inmiddels heeft zij toegezegd dat zij aanstaande dinsdagavond langskomt. Maar goed, ook vorige week én de week daarvoor én de week daar weer voor bleef het helaas bij een toezegging.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Wim Duisenberg.

Geen opmerkingen: